OVAKAV "LJUBAVNI PLES" MOŽETE VIDETI SAMO JEDNOM GODIŠNJE U SRBIJI: Dešava se prava magija, a evo i kada! (VIDEO)
Cvetanje Tise, Foto: cari_srbije / screenshot

jedinstveno!

OVAKAV "LJUBAVNI PLES" MOŽETE VIDETI SAMO JEDNOM GODIŠNJE U SRBIJI: Dešava se prava magija, a evo i kada! (VIDEO)

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cveta"

Objavljeno:

Tiski cvet koji tri godine živi u mulju u junu izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha. Redak prirodni fenomen koji se može videti jedino na reci Tisi i Jangcekjang u Kini. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Ljubitelji prirode, uglavnom u junu, dolaze na Tisu da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana reka ispunjava ljubavne želje ako se u nju pusti svećica utisnuta u licidersko srce. Raznovrsni programi su posvećeni jedinstvenom prirodnom fenomenu, starom 200.000 godina, koji se u Evropi zadržao samo na Tisi.

Larva ovog insekta živi na dnu sporotekućih reka, a period rojenja počinje sredinom juna, kada se na površini Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, pa se kaže da Tisa "cveta". Nakon tri godine života u glinenom tlu ovi insekti izleću iznad površine vode i roje se. "Ljubavna igra" se završava do zalaska sunca, kada insekti uginu.

Nakon parenja, ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode, da bi se ona potom postepeno spustila na dno i pronašla pogodno mesto za razvoj. Iako razvoj larve traje tri godine, ovaj krilati "cvet" živi samo jedan dan. Nekada su jedinke Tiskog cveta bile rasprostranjene i po drugim većim rekama Evrope, a danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste.

Ovaj prirodni fenomen najatraktivniji je za praćenje predveče, između pola šest i pola osam. Posebno atraktivno mesto za posmatranje cvetanja je na 150. kilometru reke gde se nalazi šumsko šetalište Tiski cvet, kod šljunkare na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu. U čast ove jedinstvene prirodne pojave na obali Tise okuplja se na hiljade romantika koji u večernjim satima uživaju u manifestaciji koja se svake godine organizuje kako bi se ovaj fenomen proslavio.

"U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod insekta tiskog cveta. Nakon trogodišnjeg bitisanja u životnom obliku larve i nakon 15 do 20 presvlačenja ukazuje se sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku i za svega par sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke", objašnjava biolog Jožef Gergelj. Gergelj podseća da je "ljubavni ples" kasnio 2007. a da je poranio 2018. godine.

00:05

PANTER LI JE, MAČKA LI JE? Čitalac zbunjen, šta je ovo na snimku, ko se šeta kanalom Dunav-Tisa-Dunav (VIDEO)

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.