DANAS SU MLADENCI! Ovo je prava istina o popularnom prazniku i običajima koji ga prate!
Foto: Shutterstock

ČESTITKE!

DANAS SU MLADENCI! Ovo je prava istina o popularnom prazniku i običajima koji ga prate!

Spomen na Sevastijske velikomučenike obeležava se u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja proleća, a mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi, kažu etnografi...
Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u Vikend pre.

foto: Shutterstock

Etnograf Vesna Marjanović, iz Etnografskog muzeja, navodi da je proslavljanje Mladenaca kao praznika mladih bračnih parova postalo intenzivnije sedamdesetih godina prošlog veka.

Vladika psuje, kune i gubi silne pare! SVEŠTENICI DIGLI GLAS, SPC ĆUTI!

Kroz tradiconalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Belom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena, kaže dr Marjanović.

Prema njenim rečima, od crkvenog praznika Svetih 40 mučenika je ostalo mešenje kolača - zemičke, kojim se pored ukućana daruju i komšije i mladi bračni parovi. Namenjuje se ne 40 nego 41, za mladu odnosno za dete koje će ona roditi.

Običaj je da se na Mladence posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju. Vesna Marjanović kaže da se, na osnovu etnoloških istraživanja, može reći da se u praksi dešavalo da u jednom užem krugu ljudi određeni pokloni kruže.

foto: Shutterstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.