EVO KOME SE OBRAĆATE AKO VAM SE POKVARI AUTO U INOSTRANSTVU: Važno je da imate ovaj PAPIR, sve će mnogo lakše ići!
Pomoć na putu, Foto: AMSS, Profimedia, Printscreen

informišite se na vreme!

EVO KOME SE OBRAĆATE AKO VAM SE POKVARI AUTO U INOSTRANSTVU: Važno je da imate ovaj PAPIR, sve će mnogo lakše ići!

Za članove AMSS, usluge šlepa i pomoći na putu su besplatne u slučaju kvara ili saobraćajne nezgode

Objavljeno:

Veliki broj naših sugrađana ne zna šta da radi ukoliko dođe do nekog problema dok su na putu, bilo da je u pitanju zdravstveno stanje ili da se pokvari auto.

Zbog toga, mi vam donosimo sve opcije koje treba imati u vidu. AMSS nudi pakete polisa koje će vas u svakom trenutku zaštiti, a advokat Srđan Popović za portal Espreso objasnio je šta možemo uraditi u slučaju da nam se auto pokvari u inostranstvu ili dođe do saobraćajne nezgode.

Da li postoji neka zakonska regulativa kojom se mogu pokriti troškovi ukoliko nemamo putno osiguranje? Da li znate za neki slučaj?

Za troškove lečenja u slučaju bolesti ili povrede na putovanju u inostranstvu, bez polise putnog osiguranja postoje dve situacije:

- u slučaju povrede, potencijalno bi mogla da se dobije naknada štete ukoliko je za nastanak povrede odgovorno neko fizičko ili pravno lice, npr, ako se neko povredi padom na neravnom trotoaru, ako upadne u šaht, ako ga napadne pas lutalica, ako na njega padne sneg ili led sa zgrade, i generalno svi oblici naknade štete gde bi i kod nas u zemlji lice imalo pravno na naknadu štete;

- u slučaju bolesti, naši građani preko državnog fonda za zdravstveno osiguranje imaju mogućnost lečenja u određenim zemljama, sa kojima naša država ima zaključen sporazum.

Srđan Popović
foto: Privatna arhiva

Kome se naši državljani mogu obratiti u inostranstvu ako im auto stane na pola puta, koliko se to razlikuje od zemlje do zemlje?

Ovde imamo ponovo dve situacije, jedna je ako dođe do kvara na vozilu, i tu postoje dva rešenja:

- Ukoliko imaju zaključen ugovor o pomoći na putu sa nekom od naših firmi koje se bave tom vrstom osiguranja, tada pozivaju kol centar čiji broj dobijaju prilikom sklapanja tog ugovora, i to je ono što najčešće koriste građani kada putuju svojim vozilom. Takve polise obično predviđaju i troškove popravke do nekog iznosa, i neki oblik smeštaja za sve putnike, kao i naknadu drugih pratećih troškova.

- Ako nemaju takvu vrstu osiguranja, ostaje jedino da pozovu neku šlep-službu u državi u kojoj se nalaze, ali tada sami plaćaju sve troškove odvoženja vozila, popravke, itd...

Druga situacija je kada naši državljani u inostranstvu dožive saobaćajnu nezgodu za koju nisu krivi. U tom slučaju, obavezno treba da pozovu policiju da bi se uradio uviđaj, a nakon toga se podnosi odštetni zahtev osiguravajućoj kući kod koje je osigurano drugo vozilo koje je skrivilo nezgodu. Tu možemo da imamo pored oštećenja na vozilu, i naknadu štete za povrede, naknadu štete za pretrpljeni strah iz saobraćajne nezgode, i to se rešava tako što oštećeni treba da podnese odštetni zahtev osiguravajućoj kući drugog učesnika. Osiguravajuće kuće vrlo često, uobičajeno, isplate manji iznos nego što stvarno pripada oštećenom, pa se po pravilu redovno oštećeni obraćaju advokatima da bi se u sudskom postupku naplatio i preostali iznos naknade štete koji oštećenom pripada.

Iz Auto-moto Saveza Srbije razjasnili su da pomoć na putu ukoliko dođe do kvara automobila mogu dobiti članovi AMSS.

AMSS
foto: AMSS Facebook

Koji su članski paketi AMSS na raspolaganju vozačima, kao i pogodnosti iz samih članskih paketa, možete pogledati na sajtu gde se inače posetioci sajta mogu učlaniti: amss.org.rs.

Članstvo se može ostvariti i u bilo kojoj od poslovnica AMSS širom zemlje.

Ukratko, za članove AMSS, usluge šlepa i pomoći na putu su besplatne u slučaju kvara ili saobraćajne nezgode, a u skladu sa pogodnostima iz odabranog članskog paketa i u takvim situacijama dovoljno je da se pozove broj Operativnog centra AMSS 1987, za pozive iz Srbije, odnosno broj +381 11 333 1200, za pozive iz inostranstva. Zahvaljući široko rasprostranjenoj mreži naših partnera, pomoć stiže u najkraćem mogućem roku.

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.