BEZ OVOG PAPIRA NEĆETE PREĆI GRANICU GRČKE AKO IDETE SA PSOM: Iste sekunde će vas VRATITI NAZAD
Granica, Foto: Tamara Trajković

važno!

BEZ OVOG PAPIRA NEĆETE PREĆI GRANICU GRČKE AKO IDETE SA PSOM: Iste sekunde će vas VRATITI NAZAD

Ljude najčešće buni dokumentacija koju je potrebno izvaditi pre samog putovanja, kako bi vaš ljubimac mogao da pređe granicu

Objavljeno: 19:59h

Bliži se sezona letovanja, a mnoge muči pitanje gde ostaviti ljubimca i da li ih povesti sa sobom. Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse.

Nekada je razlog za to nemogućnost pronalaska adekvatne osobe za čuvanje dok su vlasnici na odmoru, ali u većini slučajeva najčešće se radi o velikoj želji vlasnika da njihov ljubimac uživa sa njima na moru kao ravnopravni član porodice. Ljude najčešće buni dokumentacija koju je potrebno izvaditi pre samog putovanja, kako bi vaš ljubimac mogao da pređe granicu.

Šta je za psa potrebno od papira za put u Grčku - dokumentacija za prelazak psa preko granice

Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati:

1.Pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije)

2. Pas mora imati mikročip

3. Pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji - pasoš

4. Vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml

5. Vlasnik psa mora posedovati Veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.

Veterinarsko-zdravstveni sertifikat se može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje 3 meseca od slanja uzorka krvi na serološko ispitivanje titra na besnilo.

Espreso ljubimac, Pas, Kućni ljubimci
foto: Aleksa Petrović

Veterinaski sertifikat u drugim gradovima izdaju nadležne veterinarske inspekcije za taj grad.

6. I nakon svega navedenog, 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

Ukoliko prvi put putujete sa psom na letovanje, sa pripremom dokumenata započnite najmanje 4-5 meseci pre planiranog datuma putovanja.

Gde izvaditi Titar test za psa i koja je cena?

Iako mnogi turisti naglašavaju da im službenici na granici nisu tražili ovaj papir, morate znati da je titar test obavezan.

• Krv psa za analizu na titar test će uzeti vaš veterinar i poslati ga nekom od kurirskih službi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu koji je jedina laboratorija sa sertifikatom Evropske unije za obavljanje ovog testa.

• Krv se može uzeti minimum 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.

• Rezultati titar testa su gotovi 7-10 dana od prijema uzorka krvi. Rezultat se šalje na adresu veterinarske laboratorije koja je poslala uzorak i na adresu vlasnika psa za koji je rađen titar test.

• Tri meseca nakon urađenog titar testa psa možete povesti u Grčku.

• Cena titar testa uključuje testiranje na Pasterovom zavodu i iznosi 6.000 RSD. Dodatno ćete platiti slanje kurirskom službom + uslugu veterinara za vađenje krvi (usluge variraju zavisno od veterinarske ambulante i mogu biti između 1.500 i 3.000 RSD).

• Titar test se vadi samo jednom i važi doživotno za pse koji su posle prethodnog testiranja bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

(Espreso/Grčka info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.