MNOGI SRBI I RUSI NOSE OVO MOĆNO IME! Značenje mu je jako MOĆNO, a oni koji se tako zovu DANAS SLAVE IMENDAN!
Dečak, Foto: Profimedia

prelepo muško ime

MNOGI SRBI I RUSI NOSE OVO MOĆNO IME! Značenje mu je jako MOĆNO, a oni koji se tako zovu DANAS SLAVE IMENDAN!

Biranje imena nije lak proces

Objavljeno:

Ako birate ime za dečaka koji uskoro treba da vam stigne, a ne volite kratka i moderna imena, imamo jedan divan predlog za vas.

U pitanju je ime Konstantin, i toliko je lepo i zvučno da mu je teško odoleti.

Šta znači ime Konstantin?

Ime Konstantin bukvalno znači "konstantan", ili prevedeno na srpski "stalan, istrajan, postojan".

U prenesenom značenju je Konstantin nepokolebljiva osoba i "postojana kano klisurina", no značenje imena se objašnjava i kroz lik Konstantina Velikog, pa time ima i bitnu simboliku u širenju hrišćanstva.

Istorija imena Konstantin

Ime Konstantin je povezano sa mnogim ranim hrišćanskim svecima, ali ponajviše sa rimskim carom Konstantinom I Velikim, koji je poštovan pre svega zbog dve činjenice: jer je stao na kraj progonu hrišćana i jer je osnovao grad koji je dobio ime po njemu - Konstantinopolj tj. Carigrad i time je osigurao opstanak carstva na Istoku još dugo posle pada Rima u 5 veku.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

Konstantinopolj ili Carigrad je bio hrišćanska prestonica Rimskog carstva. Zahvaljujući njemu, hrišćanstvo je postalo dominantna religija imperije.

Rani crkveni istoričari proglasili su Konstantina primernim kršćanskim vladarom i nazvali ga "Veliki".

Ličnost Konstantina I, koji je dugo i uspešno vladao, uticala je na rasprostranjenost imena Konstantin, te je ovo ime kasnije nosilo jedanaest rimskih i vizantijskih imperatora.

Na našem podneblju je ime Konstantin najpopularnje u Srbiji, i to poslednjih nekoliko godina, a ime je inače daleko najrasprostranjenije u Rusiji.

Car Konstantin i Carica Jelena
Car Konstantin i Carica Jelenafoto: Vikipedija

Inače, sutra Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici proslavljaju Svetog cara Кonstantina i njegovu majku caricu Jelenu. Ovaj praznik mnogi vernici smatraju značajnim jer svi koji nose neka od ova dva imena proslavljaju sutra Imendan.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.