AKO VAM SE OVO DESI TOKOM STOMAČNOG VIRUSA, OBAVEZNO IDITE KOD LEKARA: Dr Radović za Espreso otkrio SVE SIMPTOME!
Foto: Tamara Trajković, MediGroup

STOMAČNI VIRUS

AKO VAM SE OVO DESI TOKOM STOMAČNOG VIRUSA, OBAVEZNO IDITE KOD LEKARA: Dr Radović za Espreso otkrio SVE SIMPTOME!

O simptomima, uzrocima i načinima lečenja stomačnog virusa razgovarali smo sa dr Rastkom Radovićem, specijalistom gastroenterologije u MediGroup

Objavljeno:
Marina Letić

Sa porastom temperature i dolaskom leta, namirnice se brže kvare a bakterije brže razmnožavaju.

Usled nedovoljnog održavanja higijene mogu se javiti različiti problemi sa stomakom.

Tako problemi sa varenjem mogu biti posledica pokvarenih namirnica, zagađene vode u kupalištima i bakteriološki neispravne vode iz javnih vodovoda. Tada se javlja stomačni virus.

O simptomima, uzrocima i načinima lečenja razgovarali smo sa dr Rastkom Radovićem, specijalistom gastroenterologije u MediGroup sistemu.

Šta je stomačni virus i po čemu se razlikuje od ostalih stomačnih problema?

- Virusni gastroenterokolitis ili stomačni virus predstavlja zapaljenski proces koji može zahvatiti ceo digestivni trakt. Najčešće prolazi uz higijensko-dijetetski režim ishrane ali u težim slučajevima je potrebna i hospitalizacija i to naročito kod male dece zbog dehidratacije izazvane dijarejama. Najčešći uročnici su Rotavirus, Adenovirus i drugi.

dr Rastko Radović
dr Rastko Radovićfoto: MediGroup

Koji su simptomi stomačnog virusa?

- Simptomi su uopšteni i ne razlikuju se puno od ostalih gastroenteritisa drugačijeg uzroka: mučnina,povraćanje,dijareje,bol u trbuhu,povišena temperatura. Obično simptomi prođu za nekoliko do najviše 10-ak dana uz odmor, dijetu, probiotike,lekove za spuštanje temperature i po tome se razlikuje od ostalih gastroenetritisa gde treba i dodatna terapija u vidu antibiotika,antidijaroika,lekova za nadoknadu tečnosti i elektrolita itd.

Kako se možemo zaštiti od stomačnog virusa?

- Najbolji način da se spreči nastanak stomačnog virusa je preventivna upotreba probiotika,podizanje imuniteta unosom vitamina i minerala kroz ishranu,adekvatnom higijenom ruku i predmeta koje koristimo svakodnevno.

Bol u stomaku
Bol u stomakufoto: Profimedia

Kako lečiti stomačni virus? Šta bi trebalo piti, a šta jesti tokom stomačnog virusa? Koje namirnice treba izbegavati u toku bolesti?

- Tokom bolesti treba da budemo na čajnoj dijeti: čajevi,supa i voda za rehidrataciju kao i bareni krompir,dvopek,pirinač. Izbegavati masnu,začinjenu i prženu hranu kao i alkohol i mlečne proizvode.

Koliko traje i ko je u posebnoj opasnosti od stomačnog virusa?

- Najugroženiji su mala deca,osobe sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili osobe koje žive i rade u većim kolektivima.

Kada bi trebalo da se obratimo lekaru tokom ovog virusa?

- Ako simptomi ne prolaze posle nekoliko dana ili se pogoršavaju uz povišenu temperaturu, bolove u stomaku, povraćanje krvi i učestale dijareje sa krvavo-sluzavo-masnim i smrdljivim stolicama onda se pod hitno obratiti lekaru za pomoć, naveo je za Espreso dr Radović.

Kako bi se sprečio stomačni virus trebalo bi ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere kao što su češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo.

Bonus video:

02:43

AKO IMATE STOMAČNI VIRUS, OVO JEDINO TREBA DA ZNATE! Perišić otkrio simptome 3 najzastupljenija virusa u Srbiji

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.