POPLAVLJENO OKO 200 DOMAĆINSTVA, VELIKA ŠTETA I U URGENTNOM: U ovoj srpskoj opšini proglašena VANREDNA SITUACIJA
Poplava, Foto: MUP

posledice nevemena

POPLAVLJENO OKO 200 DOMAĆINSTVA, VELIKA ŠTETA I U URGENTNOM: U ovoj srpskoj opšini proglašena VANREDNA SITUACIJA

Angažovani su svi kapaciteti sistema smanjenja rizika od katastrofa

Objavljeno:

Zbog stanja na terenu i moguće opasnosti od izlivanja vodotokova Gradski štab za vanredne situacije doneo je na predlog gradonačelnika Vidoja Petrovića odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice, saopšteno je posle danas održane druge vanredne sednice Štaba. Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteo alarmom, Gradski štab za vanredne situacije će sve vreme biti angažovan prvenstveno na terenu i nalaziće se u “stalnom“ zasedanju.

Zbog obilnih padavina, u minula 24 sata u lozničkom kraju su prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda pala 73 litra kiše po metru kvadratnom, došlo je do porasta nivoa vodostaja na vodotokovima na teritoriji Loznice, a posebno onim drugog reda koji su se izlili u 20 mesnih zajednica, došlo je do plavljenja jednog dela ulica u gradskim mesnim zajednicama i otežanog odvijanja saobraćaja.

Poplava / Ilustracija
Poplava / Ilustracijafoto: RINA

- Poplavljeno je oko 200 domaćinstava sa pomoćnim objektima, dok je voda prodrla u oko 15 stambenih objekata, najviše u Klupcima, sedam, kao i u prostorije Urgentnog centra Opšte bolnice gde je pričinjena značajna materijalna šteta, kako na objektu tako i opremi i uređajima – navode iz Štaba.

Angažovani su svi kapaciteti sistema smanjenja rizika od katastrofa na teritoriji Grada Loznice, ukupno je oko 50 lica, deset pumpi za crpljenje vode, deset radnih mašina i veći broj prevoznih sredstava. Štab za vanredne sitauacije je preduzeo dodatne mere na pripremi 1.000 vreća peska i njihovo dopremanje na kritične tačke, dostavljanje sto paketa sa hranom najugroženijim porodicama, obezbeđenje autocisterni sa pitkom vodom na nekoliko ugroženih lokacija, a pored ostalog je uvedeno 24 časovno dežurstvo u Situacionom centru Gradskog štaba za komunikaciju i davanje upustava građanima. Saopšteno je i da je od jutros JVP "Srbijavode" proglasilo vanrednu odbranu od poplava na reci Jadar. Sve vreme radni timovi bili su angažovani na praćenju stanja na terenu, preduzimanju odgovarajućih mera zaštite i spasavanja i otklanjanju posledica koje su izazvane obilnim padavinama, stoji u saopštenju.

Kiša / Ilustracija
Kiša / Ilustracijafoto: RINA

Prema podacima ovdašnje hidrometeorološke stanice u Loznici je u subotu na nedelju palo 70,6 litara po metru kvadratnom, ponedeljak 22, a sa jučerašnjom kišom ukupno je za 30 majskih dana nebo isporučilo Loznici 230 litara kiše po metru kvadratnom, a za maj je prosečna količina oko 140 do150 litara. Slično vreme kao majsko očekuje se do 5. juna. Inače, u Loznici od jutros nema kiše, ali se u toku dana očekuju nove padavine.

(Espreso / Kurir / T.I.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.