9 SUJEVERJA KOJA SU SRBIMA SVETA: Ima li istine u ovim narodnim verovanjima?
Foto: Fonet, Dragana Udovičić, Nebojsa Mandic, Dragan Kadić

folklor u punom sjaju

9 SUJEVERJA KOJA SU SRBIMA SVETA: Ima li istine u ovim narodnim verovanjima?

Crveni konac, crna mačka, spavanje u hladu oraha - koliko je besmisleno verovati u sve ovo?
Objavljeno: 20.03.2017. 21:27h
  • 6

Koliko ste puta čuli da bi trebalo da se okrenete oko sebe ako vam crna mačka pređe put, po mogućstvu tri puta jer triput Bog pomaže, da se sklanjate od urokljivih očiju ili da ne preskačete decu jer će ostati niska? Ovo su primeri praznoverice koji nemaju nikakvo utemeljenje ne samo u nauci već i u zdravom razumu, ali – ima i nekih bapskih saveta za zaštitu koji, kako god blesavo delovali, imaju opravdanje, i to naučno.


OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dlanove držite uz sebe ili u džepovima kad stojite, a na kolenima kad sedite ako ste u društvu negativnih ljudi

Po narodnom verovanju, energija drugih ljudi u nas „ulazi“ preko dlanova, kako što i mi svoju energiju drugima predajemo na isti način. Kad pokažete nekom unutrašnju stranu dlana, on će vas napuniti nervozom ako je nervozan ili vas ispuniti spokojem ako je staložen. Nauka nema pouzdan zvaničan odgovor na ovo verovanje, ali mnoga orijentalna vežbanja (čigong, tai či…) i akupunktura posebnu pažnju obraćaju na dlanove i imaju čitavu mapu celokupnog ljudskog organizma na njima, što moderna medicina ne poriče. U fizikalnoj terapiji na dlanovi je takođe obraćena pažnja. A tek šta reći o raznim načinima lečenja bioenergijom, elektro ili magnetnim talasima…

Jabuka – raj, kruška – pakao

foto: Reddit/rascals wager

Sigurno ste čuli izraz „kao da je pao s kruške“ kad se radi o nekome ludom, blesavom, smotanom… Zašto baš s kruške, a ne, na primer, sa šljive, breskve ili nekog drugog stabla s voćkama? Zato što se kruška u našem narodu smatra za „žensko“ (podseća po obliku na žensko telo), „đavolje“ voće. Budući da su narodna verovanja zasnovana na viševekovnoj praksi, treba napomenuti da kruške, pored povoljnih dejstava na ljudsko zdravlje, imaju i neka negativna: dijabetičari bi trebalo da ih izbegavaju zbog šećera; osobe s povećanom kiselinom u želucu, sa crevnim poremećajima, oboljenjima žučnih puteva, kao i oni koji pate od gastritisa – zbog biljnih vlakana. U ta „negativna“ svojstva svakako spadaju i pojačano izlučivanje tečnosti i izbacivanje otpadnih produkata iz organizma preko svih organa koji imaju tu mogućnost, zbog velike količine biljne kristalne vode u ovom voću. Danas se to zove – detoksikacija, i smatra se za nešto i te kako pozitivno. U „đavolsku“ prirodu kruške narod je verovao i zato što brže truli od jabuke koja se generalno smatra za pozitivno voće (rumen ko jabuka, zdrav ko jabuka, lep ko jabuka…). „Dobrotu“ jabuke nauka je odavno potvrdila, čak i u preporuci da je „jabuka na dan najbolji lek“.

Zviždanje tera „zle sile“

Psihijatrija je potvrdila da određene reči zaista mogu da utiču na naše raspoloženje i stanje duha, s posebnim osvrtom na molitve i religiozne pesme. I ne samo reči, već i ritam koji proizvode. Derviši padaju u trans uz karakterističan ples koji prate ritam i reči. Međutim, za zvižduk, bilo da sami zviždimo ili slušamo zvižduk, bar za sada, nije utvrđeno kakvo dejstvo proizvodi i na nas i na našu okolinu. Ali je pouzdano da neprijatni zvukovi, poput cičanja, zujanja, škripe, škrgutanja… izazivaju nelagodu i prečesta izloženost takvim zvukovima može da dovede do stresnih stanja. Nasuprot njima, reči u kojima je pravilna raspodela samoglasnika i suglasnika (idu jedan za drugim), pogotovo reči s više samoglasnika, imaju pozitivno dejstvo. Jezici, poput jezika etničkih grupa Okeanije, prepuni samoglasnika, izuzetno su melodični, „pevljivi“, i samim tim prijatni za slušanje. Etnolozi i etnofilolozi to dovode u vezu s mentalitetom naroda, pa su tako etno-grupe Okeanije, po brojnim istraživanjima, miroljubive, vesele, s minimalnom dozom agresije.

Posle Preobraženja (19. avgusta) ne treba se više kupati u rekama i jezerima

foto: Dragan Kadić

Verovali ili ne, NASA naučnici su na osnovu analiza satelitskih izveštaja pre osam godina potvrdili da u drugoj polovini avgusta slatkovodne vode menjaju svoj sastav – iz baznih postaju kisele. Naravno, oni nisu davali nikakve preporuke u vezi s kupanjem, možda je sad na redu medicina da kaže svoj sud o tome.

Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media