Potreban je dobar uvid u potrošnju energije
Foto: Green City Lab

VAŽNO!

Potreban je dobar uvid u potrošnju energije

O prednostima energetskih informacionih sistema, njihovoj efikasnosti u davanju preciznog uvida u potrošnju energije razgovarili smo sa Irinom Apostol iz Green City Lab Moldavija

Objavljeno:

U Moldaviji gotovo 60 odsto potrošnje energije otpada na stambeni sektor i javne objekte, pa su podaci o potrošnji energije od ključnog značaja za transformaciju zemlje

O prednostima energetskih informacionih sistema, njihovoj efikasnosti u davanju preciznog uvida u potrošnju energije razgovarili smo sa Irinom Apostol iz Green City Lab Moldavija.

- Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM) softverska je platforma koja omogućava praćenje i analizu podataka o potrošnji energije i vode. Može da se poveže sa pametnim mernim brojilima i da prikuplja podatke o potrošnji energije i vode ili sa sistemima za izdavanje računa za komunalne usluge. Tako možete lako razumeti obrasce potrošnje energije i preduzeti mere za smanjenje potrošnje i troškova, uključujući i utvrđivanje ciljeva energetske efikasnosti i merenje efekata tih mera. ISEM je razvio i pokrenuo UNDP u Hrvatskoj 2006, gde je repliciran u više od 13.000 javnih objekata, nakon toga usvojili su ga i drugi, uključujući Srbiju i Moldaviju.

Kakvo je iskustvo Green City Laba i šire, Moldavije, sa uspostavljanjem i korišćenjem tog sistema?

- U Moldaviji ISEM je uspostavljen zahvaljujući podršci UNDP Moldavija u okviru projekta „Održivi zeleni gradovi za Moldaviju“, koji se finansira sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu. Od početka, 17 javnih objekata u opštini Kišinjev povezano je na ISEM sistem i instalirano je više od 80 pametnih brojila za prikupljanje podataka, što je omogućilo daljinsko praćenje potrošnje energije u realnom vremenu. U toku ove godine, uz finansijsku podršku Ambasade Holandije i nezavisne grupe eksperata, Green City Lab Moldavija je počela u ISEM sistem da unosi podatke o potrošnji za više od 3.000 javnih ustanova, što će omogućiti da identifikujemo 300 objekata sa najnižom energetskom efikasnošću i uspostavimo sistemsko upravljanje energijom.

l Koliko su podaci o potrošnji energije važni za transformaciju opštine Kišinjev i drugih urbanih centara u zelene i pametne evropske gradove i unapređenje kvaliteta života njihovih stanovnika? Recite nam nešto i o svom iskustvu i saradnji sa UNDP.

- U Moldaviji gotovo 60 odsto potrošnje energije otpada na stambeni sektor i javne objekte i podaci o potrošnji energije su od ključnog značaja za transformaciju zemlje. Oni mogu da pruže dobar uvid u obrasce potrošnje energije, a na osnovu njih mogu da se identifikuju mesta na kojima su neophodna poboljšanja. Taj pristup može da dovede do smanjenja ugljeničkog otiska, poboljšanja kvaliteta vazduha i održivijeg i prijatnijeg životnog okruženja za građane. U partnerstvu sa UNDP Moldavija radimo na razvoju programa podrške za vladu i za privatni sektor. Usvajanje i proširenje ISEM sistema u našoj zemlji jedan je od primera te saradnje.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana u okviru UNDP Climate Promise inicijative, 30. i 31. maja 2023. godine organizuje regionalni stručni simpozijum „Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+“. Simpozijum će okupiti predstavnike vlada u regionu, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice. Cilj ovog događaja je da pomogne Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, kao i zemljama u okruženju, poput Moldavije, da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdevanja energijom, ublažavanju klimatskih promena i zaštiti životne sredine i zdravlja građana.

Intervju Irina Apostol Green City Lab Moldavija


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.