NA 1 RECI U SRBIJI ĆE VODOSTAJ PREVAZIĆI GRANICU REDOVNE ODBRANE: Hidrolog za Espreso otkriva hoće li biti POPLAVA!
Dejan Vladiković, Foto: Printscreen/Prva tv, Petar Aleksić, rina

REGION POD VODOM

NA 1 RECI U SRBIJI ĆE VODOSTAJ PREVAZIĆI GRANICU REDOVNE ODBRANE: Hidrolog za Espreso otkriva hoće li biti POPLAVA!

Hidrolog Dejan Vladiković za Espreso otkriva da li nam prete poplave kakve su Srbiju pogodile 2014. godine

Objavljeno: 23:57h

Zbog učestalih padavina došlo je do porasta rečnih vodostaja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u porastu su i dalje Zrmanja, Vrbas, Lim, Bosna, Sava, Drina i Neretva.

Stručnjaci kažu da nema opasnosti od poplava u Srbiji.

Ipak, najave meteorologa i vremenske prilike drže na oprezu, s obzirom na to da su za naredne dane najavljeni pljuskovi i da su nas baš u ovo doba 2014. godine pogodile razorne poplave.

Ima li opasnosti od bujičnih razornih poplava i izlivanja velikih reka u Srbiji, razgovarali smo sa hidrologom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejanom Vladikovićem.

Naš sagovornik kaže da poplave kakve su trenutno u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH ne mogu pogoditi Srbiju.

- Oni su imali velike količine padavina na svojim teritorijama i to je sve iz reka Una, Sana, Vrbas, Kupa... To sve ide u Savu i ka nama, tako da smo mi dali upozorenje da će na Savi, kod hidrološke stanice Šabac, vodostaj 19. maja preći granicu od redovne odbrane od poplava. To je prva mera odbrane, to ne znači izlivanje. To je naznaka da službe koje sprovode odbranu imaju detaljan monitoring. Ne bi trebalo da stigne do vanredne odbrane kod Šapca ni na ostalim stanicama Jamena, Sremska Mitrovica, navodi hidrolog Vladiković za Espreso.

Upozorenje RHMZ-a
Upozorenje RHMZ-afoto: Printscreen/www.hidmet.gov.rs

Što se Beograda tiče, kako kaže naš sagovornik, već su dati signali da bi hidroelektrana Đerdap trebalo malo više da ispušta vode da ne bi kod Beograda i Zemuna morale da se proglašavaju mere odbrane od poplava.

Kada su u pitanju druge reke u Srbiji, Vladiković kaže da nema opasnosti od izlivanja, ali oprez je neophodan danas i sutra u zapadnoj i istočnoj Srbiji.

Prognoza vodostaja za petak
Prognoza vodostaja za petakfoto: Printscreen/www.hidmet.gov.rs

Da li će se ponoviti poplave iz 2014. godine?

Ovih dana navršava se devet godina od katastrofalnih poplava u Srbiji. Do poplava je tada došlo zbog ciklona, koji se nekoliko dana zadržao nad Balkanskim poluostrvom.

U samo par dana širom Srbije je palo preko 100 mm kiše po kvadratnom metru. Na zapadu i u Podrinju neverovatnih 250 mm. Samo u jednom danu, u Beogradu, Valjevu i Loznici palo je skoro 110 mm kiše. Padavine su izazvale poplave i prouzrokovale izlivanje manjih i srednjih reka.

Reka Kolubara izlila se iz korita, probila branu i potopila ceo Obrenovac. Tada je Obrenovac evakuisan, a hiljade objekata bilo je pod vodom.

Poplavljeni su bili i delovi delovi zapadne i centralne Srbije, a pod vodom su se našli i Krahgujevac, Svilajnac, Ćuprija, Smederevska Palanka, Kraljevo, delovi Smedereva, Šapca, Beograda...

Čim počnu malo jače padivine u maju, stanovnici Srbije su u strahu od ponavljanja poplava iz 2014. godine.

Hidrolog Vladiković za Espreso kaže da nema mesta strahu i da se poplave za sada neće ponoviti.

- Da prođe ova epizoda padavina pa da budu još sledeće tri ili više epizoda, onda bi mogla da se ponovi 2014. godine. Onda bi bilo jako nakvašeno, ali za sada se ne vidi da bi bili tako jaki cikloni kao što je bilo tada, otkriva hidrolog Dejan Vladiković za naš portal.

Dejan Vladiković
Dejan Vladikovićfoto: Printscreen/Prva tv

Vremenska prognoza

Podsetimo, današnji dan donosi znatno više sunca, ali i više energije za nastanak grmljavinskih oluja, koje se lokalno očekuju posle podne i uveče.

Ovog jutra i prepodneva u većem delu Srbije preovladava sunčano i toplo, ali i sparno, naročito u Beogradu, preko koga je noćas oko pola 4 ujutro prešao snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima.

Inače, Srbija je i danas pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, pa je vreme vrlo nestabilno, a atmosfera će biti vrlo nestabilna naroičito od sredine dana, odnosno posle podne i uveče.

Već sada na jugoistoku Srbije formirala se jača grmljavinska oluja sa obilnijim pljuskovima i jačim električnim pražnjenjem. Ovaj grmljavinski sistem u nastavku prepodneva proći će širom područjem Niša, a svojim centrom malo istočnije od grada na svom putu dalje ka severu.

Već ponegde oko podneva, a posle podne i uveče i u većem delu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Nevreme u Beogradu
Nevreme u Beogradufoto: Kurir

Biće idealnih uslova i za nastanak grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intevlau moglo da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Maksimalna temperatura biće danas od 20 do 24°C.

S obzirom na to da je košava oslabila, vetar će danas biti slab, osim u donjem Podunavlju i na istoku Srbije gde će i dalje biti jak.

I u Beogradu se nakon sunčanog prepodneva, posle podne i uveče očekuju jači razvoj oblačnosti sa pljuskovima sa grmljavinom. Na širem području grada biće uslova za lokalne grmljavinske nepogode i oluje.

Kako je Srbija već danima pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana, preovladavaju južna visinska strujanja, pa stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Pod uticajem južnog visinskog strujanja i grmljavinski sistemi sa padavinama premeštaće se od juga prema severu.

Dakle, kiša koja i danas bude padala biće "prljava", što će najviše biti vidljivo na vozilima i prozorima, ali i staklenim fasadama po prestanku padavina.

Kako se posle podne i uveče širom Srbije očekuju padavine, ponege i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, u saobraćaju se preporučuje ogroman oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju, piše Telegraf.

Za razliku od današnjeg dana, u četvrtak će Srbiji kišu i pljuskove sa grmljavinom doneti hladni front, koji će ujedno doneti i pad temperatura za oko sedam stepeni u odnosu na današnji dan.

Bonus video:

04:39

KOŠAVA I KIŠA U SRBIJI USKORO NA PAUZI, ALI SAMO NAKRATKO! Meteorolog najavio skorije nepogode, ali i KAD ĆE PRAVO LETNJE VREME

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.