"ON JE ODVAJKADA OPASAN": Ekspert za sajber bezbednost nam otkriva MOŽE LI DA SE UKINE TIKTOK i da li je to REŠENJE
Tik tok, Foto: EPA-EFE Bo Amstrup DENMARK OUT, Privatna arhiva, EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI, Madeleine Steinbach Alamy Alamy Profimedia

važna tema!

"ON JE ODVAJKADA OPASAN": Ekspert za sajber bezbednost nam otkriva MOŽE LI DA SE UKINE TIKTOK i da li je to REŠENJE

"Roditelji misle da ako detetu daju telefon u ruke, tako misle i da je ono bezbedno"

Objavljeno: 15:00h
Jovana Nedeljković

Javnost je zanemela usled dva masakra koja su se dogodila u razmaku od 48 sati. U samo 2 dana život je izgubilo 17 osoba, a ove tragedije su podigle veliku zabrinutost u društvu, posebno po pitanju društvenih mreža i koliko one dodatno "sole rane" u već potresenom okruženju.

Nakon jezivih objava i veličanja dečaka koji je počinio masakr, a onda i objava sa oružjem, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na roditelje da nadgledaju sadržaj koji njihova deca gledaju na društvenim mrežama, sa kim komuniciraju i kada to rade.

Takođe, nadležni podsećaju da se izazivanje panike i nereda putem društvenih mređa ili sredstva javnog informisanja smatra krivičnim delom čime je zaprećena kazna i do 5 godina zatvora.

Reakcija na negativne aspekte tiktoka kulminirala je pojavim peticije za ukidanje istog, što znači da bi ova društvena mreža u kojoj svakog dana, uglavnom maloletnici postavljaju sadržaje pretežno bizarnog i morbidnog karaktera, mogla bi da bude zabranjena u Srbiji.

O tome koliko je ova društvena mreža "opasna" te da li je moguća nJna zabrana kod nas razgovarali smo sa Katarinom Jonev, ekspertom za sajber bezbednost i edukatorom za bezbednost dece i mladih na internetu.

Katarina Jonev
Katarina Jonevfoto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MAČVA INFO

Prema njenim rečima, Tiktok je odvajkada opasan društvena mreža te da je zabluda da je ona sada takva postala i da su i pre pandemije korone i "lokadauna" postojali zahtevi da se ona zabrani i ukine.

"Tik tok je je nastao kao platforma gde korisnici mogu da pokažu svoje talente, a odjednom je došlo do ozbiljnog broja zloupotreba. Na primer, bilo je popularno pevanje na plejbek, to jest "lipsinkovanje", a onda su deca krenula da pevaju pesme koje glorifikuju nasilje, upotrebu droge i tada je nastala prva uzbuna kod roditelja. Zatim su devojčice mlađeg uzrastva masovno krenule da prave erotske plesove, što je za predatore i pedofile bio raj za oči. Sve je ovo roditelje zabrinulo, međutim, došla je korona, svi smo odjednom postali zatvoreni te su zbog dosade na globalnom nivou krenuli da se praktikuju čelendži tj. izazovi, i svaki je bio sve gori i opasniji čime su korisnici ugrožavali svoje živote", priča nam Katarina Jonev.

Kako nam dalje objašnjava sagovornica, ova platforma ima takav algoritam da čak i video klipove opasnog ili potencijalno opasnog sadržaja prepoznaje kao nešto što bi korisnici gledali te se pojavljuju i na tzv. "FYP" osoba koje ne prate uopšte takav sadržaj ili ga blokiraju.

TIKTOK JE NA "DIVAN" NAČIN OPRAO RUKE OD ODGOVORNOSTI

Katarina Jonev kaže da su vlasnici tiktoka nametnuli pravilo da deci ispod 13 godina nije mesto na ovoj društvenoj mreži, a roditeljima koji ne žele da im dete bude izloženo neželejnom sadrđaju na platformi ponudili nekoliko saveta među kojima je i opcija u podešavanjima ograničavanja vremena i sadržaja.

Pogledajte u videu u nastavku kako da korak kako da to učinite na svom telefonu ili telefonu Vašeg deteta:

"Roditelji misle da ako detetu daju telefon u ruke, tako misle i da je ono bezbedno. Međutim zaboravljaju da je njihova dužnost da u 21. veku koji je apslutno digitalizovan, ipak moraju da znaju šta njihova deca rade na internetu i da imaju osnovnu svest kako funckioniše internet, između ostalog i kako funckionišu društvene mreže", kaže Jonev.

Povodom potencijalne zabrane tiktoka, naša sagovornica kaže da i ukoliko se to ostvari, a tehnički je moguće, roditelji ipak moraju malo da se zainteresuju i da se edukuju o ovoj temi, jer zabrana ove platforme ne znači da su opasnosti nestale.

"I kada bi TikTok nestao preko noći, pojaviće se nekom drugom obliku, sa drugim imenom. Tako je na primer još pre 2 godine kada su krenule indicije da se zabrani TikTok u pojedinim zemljama, vlasnici napravili alternativnu društvenu mrežu koja je zamena za tik tok u slučaju da isti bude zabranjen", kaže Katarina za Espreso.

Kako objašnjava sagovornica, "tiktok zamena" je aktivna 2 godine i već ima 2 miliona "daunlodova", ali da ipak sumnja da će se tiktok tako lako zabraniti i ukinuti.

"Kreatori i vlasnici tiktoka zarađuju toliko novca, da sumnjam da će se tako lako predati bez borbe", dodaje sagovornica za Espreso.

Zato je važno da deca prve lekcije o internetu dobiju od roditelja. Moraju znati šta je to lepo ponašanje na društvenim mrežama, kako da izvuče sve benefite digitalnog prostora i kako da na pravilan i bezbedan način koristi društvene mreže.

02:04

NOV JEZIV TIKTOK IZAZOV DIGAO BEOGRADSKO NASELJE NA NOGE! Zabrinuti stanari ispričali bizarne detalje ovog nebezbednog trenda

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.