OPASAN TIKTOK TREND ŠIRI SE MEĐU DECOM: Ekspert za sajber bezbednost nam otrkiva koliko je situacija OZBILJNA!
Tik tok, Foto: Petar Lazović, Printscreen/TvPrva, Espreso

važno

OPASAN TIKTOK TREND ŠIRI SE MEĐU DECOM: Ekspert za sajber bezbednost nam otrkiva koliko je situacija OZBILJNA!

"Dok u nekim izazovima dovode u opasnost sebe, postoje izazovi gde u opasnost dovode i okolinu"

Objavljeno: 14:59h
Jovana Nedeljković

Iako je TikTok nastao kao zabavna aplikacija, on to više zasigurno nije. Među svim nevinim izazovima koji se pojavljujuju i nestaju, postoji mnogo opasnih trendova na koje treba obratiti pažnju na ovoj izuzetno popularnoj platformi.

Tokom godina, aplikacija je toliko postala popularna da je dostigla publiku od više od milijardu ljudi i postala moderni fenomen.

Tik Tok
Tik Tokfoto: Profimedia

Tako se ova platforma već duže vreme zloupotrebljava zarad klikova i popularnosti pri čemu njeni korisnici, prvenstveno deca i tinejdžeri, trpe posledice od hospitalizacije do smrti izvodivši vratolomije zbog „izazova“.

Najnoviji među takvim izazovima, a koji se širi među decom u Beogradu, podrazumeva da deca trče za autobusom i onog trenutka kada putnici uđu i zatvore se vrata, oni odvrnu ventil pored vrata koji ih opet otvori i tako parališe autobus.

Da bi krenuo, vozač mora da zatvori vrata - ukoliko je tehnički ispravan, autobus neće moći da krene sa otvorenim vratima. Međutim, to ne znači da neko od putnika ne može da ispadne u trenutku kada deca naprave glupost - naprotiv, ko se uplaši i izgubi ravnotežu, mogao bi da završi i na asfaltu! Računajte da zaustavljanjem autobusa na ovaj način dolazi i do kašnjenja putnika na odrdište (u bolnicu, na posao, u školu).

1 / 3 Foto: Printscreen/TikTok

Ekspert za sajber bezbednost i edukator za bezbednost dece i mladih na internetu, Katarina Jonev, rekla je zu razgovoru za Espreso da je mnogo svedočanstava ovih dana kako su deca spremna da idu veoma daleko zbog lajka, pregleda i pratilaca, te da nisu svesna posledica.

Na pojedinim autobusima ventili su lako dostupni, tj bez zaštite
Na pojedinim autobusima ventili su lako dostupni, tj bez zaštitefoto: Espreso

Ono što je primetno u Srbiji je veliki broj izazova na društvenim mrežama kao i trendova povezanih sa bezbednošću u saobraćaju. U ovom slučaju se stvaraju čak dve opasnosti - jedna je na internetu, a druga u saobraćaju. Tako je na primer pre otprilike 2 godine nastao, a nažaost je i dalje aktuelan, "izazov" gde deca tokom noći leže na pešačkim prelazima i čekaju da im se približi auto kako bi u poslednjem trenutku skočili. Dok u nekim izazovima dovode u opasnost sebe, postoje izazovi gde u opasnost dovode i okolinu. Tako je se na TikToku pojavio još jedan izazov povezan sa saobraćajem gde da deca krijući se u nekoj višoj travi, gađaju automobile kamenjem. Ovakvim nebezbednim ponašanjem dolazimo do zaključka da deca uopšte nisu svesna šta rade", priča nam sagovornica.

Katarina Jonev
Katarina Jonevfoto: Printscreen/TV PRVA

O tome koliko je ova popularna platforma izgubila smisao, govori činjenica da su tik tok izazovi, prema rečima sagovornice, sve nelogičniji, banalniji, agresivniji, morbidniji i gluplji.

DECA DANAS NE RAZMIŠLJAJU

Kako dalje za Espreso piča Katarina Jonev, zabrinjavajuća je činjenica da deca danas imaju nedostatak svesti da svaka njihov akacija izazove reakcija i da svaka akcija ima posledicu, a u ovom slučaju su to povrede i u krajnjem slučaju smrt.

"Deca su danas u tom virutelnom svetu zaokupljeni lajkovima i pregledima da uopšte logično i racionalno ne razmišljaju, te su spremni da zarad lajka pregleda i pratioca ugroze svoj život i zdravlje. Oni poistovećuju lajkove sa tim da će tako biti cenjeniji u svojoj neposrednoj okolini", priča Katarina za Espreso.

APEL

Prema rečima naše sagovornice, tik tok je odavno posao opasna društvena mreža, pa i kada ne pratite određeni sadržaj, algoritam će i opasne trendove prepoznati kao popularne tj. gledane.Tako jednostavno mogu da dođu i do dece, a deca su često lakoverna, ne anticipiraju nečiju lošu nameru i naivno slede ljude i fenomene kojima se dive. Uz to su još i znatiželjni, neoprezni, radoznali, žele da se pokažu i dokažu, ostave dobar utisak na svoje okruženje. Zato prema njenim rečima treba zabraniti deci korišćenje ove društvene mreže, a čak i totalno je zabraniti u našoj zemlji.

05:03

TIKTOK JE MOGUĆE ZABRANITI U SRBIJI! Stručnjak smatra: To neće zaustaviti decu, OVA OPCIJA JE JEDINO REŠENJE

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.