POSTOJI LI BOJAZAN OD POPLAVA U SRBIJI? Meteorolog OBJAVIO šta nam se SPREMA u narednih 7 DANA
ilustracija, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vreme u srbiji

POSTOJI LI BOJAZAN OD POPLAVA U SRBIJI? Meteorolog OBJAVIO šta nam se SPREMA u narednih 7 DANA

Ovo polje niskog vazdušnog pritiska uslovljavaće nad Srbijom veoma promenljivo, nestabilno i vetrovito vreme

Objavljeno:

I ovogodišnji maj protiče u znaku veoma promenljivog i svežijeg vremena, a poslednjih dana i veoma vetrovitog. Takvo vreme nasaviće se i narednih sedam dana. S obzirom na to da se ovaj kišni period poklapa sa godišnjicom razornih poplava koji su Srbiju pogodili maja 2014. godine, mnogi se plaše da li bi sličan scenario mogao da se ponovi i da li u narednom periodu Srbiji preti opasnost od poplava.

Srbija će i narednih dana kao i prethodnih biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora.

Ovo polje niskog vazdušnog pritiska uslovljavaće nad Srbijom veoma promenljivo, nestabilno i vetrovito vreme, a pljuskovi sa grmljavinom biće gotovo svakodnevna pojava.

Prvi dan vikenda Srbiji će doneti znatno više sunčanih perioda u odnosu na prethodne dane, ali već srediom dana i u drugom delu dana pljuskovi sa grmljavinom biće česta pojava širom zemlje. Dobra vest je da će u subotu kratkotrajno oslabiti i košava.

Košava
foto: Beta/Dragan Gojić

Nažalost, već drugog dana vikenda i u ponedeljak u celoj Srbiji očekuje se oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće ponovo veoma vetrovito.

Košava će biti veoma jakog intenziteta. Jugoistočni vetar imaće olujne udare ne samo u nedelju, već i u ponedeljak i u utorak pre podne, a nakon toga košava će oslabiti i utorak krajem dana prestati.

Srbiju će u ponedeljak posle podne i u utorak zahvatiti još jedan veoma snažan ciklon sa centralnog Mediterana i Jadrana, a i vazdušni pritisak nad našim područjem biće ispod normale.

Dakle, vetar će od utorka popodne oslabiti, ali sve do narednog vikenda nastaviće se period sa čestom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Od sutra pa narednih sedam dana u delovima Srbije svakodnevna se očekuje i opasnost od grmljavinskih oluja sa gradom i obilnijim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i veća količina padavina, a ovakva situacija i uobičajena je za ovo doba godine.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Bosna i Hercegovina je upozorila na moguće poplave na celom rečnom području reke Save, posebno na slivovima reka Bosne, Vrbasa, Une i Sane.

Što se Srbije tiče, kako nas u narednih 7 dana očekuju česte padavine, na većini rečnih tokova očekuje se manji i umereni porast reka, ali se za sada ne očekuje dostizanje kritičnih vrednosti, naročito ne na većim rekama.

Dobra vest je da je trenutno stanje da reke imaju srednji ili niži vodostaj od proseka, tako da će vodostaji biti uglavnom pripremljeni za prihvat i veće količine atmosferske vode, naročito oni veći tokovi.

Najveća pažnja treba biti usmerena na manje tokove u brdsko-planinskim predelima, koji u normalnim okolnostima imaju vodostaj do članka, a koji pri obilnijim padavinama za svega nekoliko sati nabujaju i nadođu i po nekoliko metara.

Za sada je još rano precizirati da li će ponegde doći do takvog scenarija, ali s obzirom na to da će pljuskova u narednom periodu biti u pojedinim predelima u obilnijim količinama, situaciju treba pratiti.

Ono što je najbitnije i najvažnije, Srbija ne treba da srepi da bi se ponovio scenario iz maja 2014. godine.

Prema trenutnim prognozama, stabilizaciju vremena ne treba očekivati pre 20. maja, a do tog perioda i maksimalne temperature biće uglavnom ili oko, neretko i ispod prosečnih vrednosti za sredinu maja.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.