NOVI PROGRAM I ŠANSA ZA SVE MLADE NAUČNIKE: Fond je 4 MILIONA EVRA, prijavite svoje projekte!
PROMIS 2023, Foto: PROMIS

za sve naučne oblasti

NOVI PROGRAM I ŠANSA ZA SVE MLADE NAUČNIKE: Fond je 4 MILIONA EVRA, prijavite svoje projekte!

Mladi naučnici će kroz otvoreni konkurs Fonda za nauku moći da predlažu predloge projekata iz svih oblasti nauka

Objavljeno:

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je svoj deveti program, PROMIS 2023, vredan 4 miliona evra. Program PROMIS 2023 dizajniran je kao podrška najboljim projektima mladih istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere, do 7 godina nakon doktorata.

Mladi naučnici će kroz otvoreni konkurs Fonda za nauku moći da predlažu predloge projekata iz svih oblasti nauka, formiraju svoje timove i steknu važno iskustvo u upravljanju naučnim istraživanjima. Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima, a projekti nemaju unapred zadate teme.

“Program PROMIS 2023 je prilika za mlade naučnike u Srbiji da svoj entuzijazam, energiju i izvrsne ideje realizuju kroz naučne projekte koji će doprineti daljem razvoju nauke i našeg društva. Da je naša nauka konkurentna i daje izvrsne rezultate pokazuje činjenica da je u okviru prethodnog PROMIS programa (2020-2022), 59 istraživačkih timova na osnovu rezultata svojih PROMIS projekata objavilo 593 naučne publikacije, od čega je 123 u vrhunskim časopisima kategorije M21 i M21a. Buduća generacija mladih PROMIS istraživača će imati mogućnost da stekne dodatna iskustva u upravljanju projektima koja će im biti značajna i za konkurisanje i realizaciju projekata na međunarodnom nivou“, naglasila je v.d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić-Jovičić.

Maksimalan budžet projekata je do 150.000 evra, a trajanje projekata do dve godine. Sredstva su namenjena za rad istraživačkih timova, opremu i potrošni materijal, međunarodnu saradnju, objavljivanje naučnih publikacija kao i druge aktivnosti koje su neophodne za razvoj nauke i istraživanja. Sredstva u vrednosti od 4 miliona evra su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE), partnerski projekat Republike Srbije, IPA 19 Evropske unije i Svetske banke.

Javni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren do 10. jula 2023. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.