Pobeda koja se ne zaboravlja! Kako je mala Srbija pobedila moćnu Austrougarsku (VIDEO) (FOTO)

Godišnjica slavne bitke

Pobeda koja se ne zaboravlja! Kako je mala Srbija pobedila moćnu Austrougarsku (VIDEO) (FOTO)

Iako je čitav svet otpisao nejaku Srbiju, vojska sa Živojinom Mišićem na čelu trijumfovala je na Kolubari nad višestruko brojnijim protivnikom
Objavljeno: 13:58h

Najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu, Kolubarska bitka, otpočela je na današnji dan 1914. godine i trajala je narednih mesec dana. Vođena je na frontu od preko 200 km, a okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i opremljenije austrougarske vojske.

Taktiku koju je Mišić primenio u bici kasnije je ušla u mnoge vojne udžbenike. Pred odsudnu bitku, međutim, retko ko je verovao u uspeh srpskih trupa. Čak je i iskusni strateg i ratnik Radomir Putnik sumnjao da se može izaći na kraj sa nadirućim austrougarskim trupama. Na to su uticali i porazni izveštaji sa fronta. Kod većine vojnika se videla premorenost i želja da se sve jednom završi, poručivali su "da dođu da se biju Kralj Petar i Nikola Pašić, ako im treba".
www.crkvaulazarevcu.org
Suočen sa teškom situacijom i malodušnošću vojvoda Putnik je predložio da se sa Austrougarskom zaključi primirje i to saopštio vrhovnom komandantu regentu Aleksandru I Karađorđeviću. - Srbija nema više vojske, vojnički rat je završen, zaključio je Putnik.
www.crkvaulazarevcu.org
Regent obišao front da bi se uverio u stanje stvari. Oni su mu rekli da kod njih postoji volja, ali da su im potrebni hrana i municija. Dva dana uoči Kolubarske bitke komandant Prve armije general Petar Bojović je ranjen i zbog toga povučen sa dužnosti. Putnik je odlučio da za komandanta postavi Živojina Mišića.
Wikipedia
Ispostavilo se to kao prava odluka jer je Mišić bio ključan čovek za vođenje Prve armije. Odlučan i energičan najpre je preduzeo mere da se smanji bujica neredovnog odstupanja. Potom je samoinicijativno doneo odluku o povlačenju na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca i izdao naredbu da se sa izvršenjem otpočne rano izjutra 29. novembra.
Wikipedia
Mišić predočava svoju odluku srpskoj vrhovnoj komandi i ostaje pri njoj iako mu je predočeno da će zbog njegove odluke dodatno biti pogoršan položaj ostalih srpskih trupa, a da će Beograd biti praktično predat bez borbe. - Neću u ovom času nikoga da slušam kada radim posao za koji snosim odgovornost. Naredio sam povlačenje i ostajem pri tome. Dajte komandu kome hoćete, ali dok ja ostajem, ima da bude kako ja mislim da je najbolje za ovu zemlju, zabeleženo je da je Živojin Mišić tada rekao.
Wikipedia
Opšti napad na neprijatelja komandovao je 2. decembra: - S punom voljom i verom u Boga, napred junaci! - viknuo je Mišić tada svojim saborcima.

ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz
Wikipedia
Doš`o Švaba sve do Ljiga, a kod Ljiga - zaglibi ga" posle toga bio unapređen u čin bojnog vojvode iznenađenje jer je regent Aleksandar tražio da bude suspendovan zato što je dve godine pre toga očitao lekciju lično njemu i Bojoviću
- Trebalo mi je da odam najveće priznanje čoveku koji nije izgubio glavu u vreme kada je drugi već nisu imali

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.