DA LI JE PRERANO DA SE ĐACI VRATE U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"? Psiholog tvrdi - 1 stvar JE KLJUČNA
Marija Milenković, Foto: Printscreen/youtube/KoreniTV

bitne teme

DA LI JE PRERANO DA SE ĐACI VRATE U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"? Psiholog tvrdi - 1 stvar JE KLJUČNA

Milenković kaže da kod neke dece može doći do retraumatizacije povratkom u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Objavljeno: 20:57h

- Vrlo je važno da se u svakoj školi pojača pedagoško-psihološka služba i da se posveti pažnja mentalnom zdravlju mladih, kako bi sledeća školska godina bila dočekana spremno - izjavila je danas za agenciju psiholog Marija Milenković.

Kaže da će roditelji i oni koji su upućeni u emotivno i duševno stanje dece proceniti da li je prerano da se deca vrate u OŠ "Vladislav Ribnikar", ali napominje da je važno da deca razmenjuju podršku, da se suoče sa svojom trenutnom emocijom tuge, da im se pruži sigurnost i da se uvere u ono što u budućnosti sledi a to je da će se mnoge stvari promeniti i da se više nikada neće ništa slično desiti, ukoliko se učine svi planirani koraci.

- Mislim da u ovom trenutku podršku treba da imaju i odrasli, roditelji porodice. Apelujem na podršku lokalnim, malim sredinama, u sredinama gde fizički nisu dostupne kolege psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti. Unesrećene porodice oko Smedereva i Mladenovca, na njihove adrese bi trebalo da dođu ekipe podrške i pomoći - navodi psiholog.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Dodaje da je vrlo važno da niko ne ostane sam, da svako ima utisak da je siguran i da se zajednička bol i zajednički teški trenutak deli, kako bi bili ujedinjeni u tome da se promene neke stvari i sistem vrednosti koji, kada se promeni, sigurno će se oslikati na decu.

Milenković kaže da kod neke dece može doći do retraumatizacije povratkom u OŠ "Vladislav Ribnikar" zbog čega su stručnjaci na licu mesta kako bi pratili i savetovali kojim stepenom i na koji način će se svako pojedinačno dete vratiti.

Isitiče da nisu samo deca u OŠ "Vladislav Ribnikar" traumatizovana, već da i u drugim školama postoji bojazan, zbog čega je vrlo važno, kako kaže, da se pojača pedagoško-psihološka služba kako bi sledeća školska godina bila dočekana spremno.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.