STRUČNJACI UKAZALI NA KOJE STVARI OBRATITI PAŽNJU AKO SU DECA PREŽIVELA TRAUMU: Jedno je najvažnije!
Vračar, Foto: Printscreen/Pink

roditelji, obratite pažnju

STRUČNJACI UKAZALI NA KOJE STVARI OBRATITI PAŽNJU AKO SU DECA PREŽIVELA TRAUMU: Jedno je najvažnije!

Ukazuje se da dobijanje adekvatne zaštite i podrške može pomoći u smanjenju neprijatnih osećanja i simptoma

Objavljeno:

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izrazio je najdublje saučešće porodicama stradalih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar" u Beogradu i porodicama stradalih kod Mladenovca.

Institut Batut u saopštenju objavljenom na svom sajtu ističe da je u ovim trenucima prioritet u zdravstvenoj zaštiti zbrinjavanje povređenih i pružanje psihološke pomoći.Traumatični događaji donose sa sobom izazove koji su stresogeni, izazivaju jake emocije i izmene u ponašanju kako dece, tako i odraslih. Reakcije mogu da budu dugotrajne i nekontrolisane, istaknuto je na sajtu Batuta.

Ukazuje se da dobijanje adekvatne zaštite i podrške može pomoći u smanjenju neprijatnih osećanja i simptoma, bržem upostavljanju kontrole nad ponašanjem i vraćanju uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

Traumatični događaji izazivaju fizičke simptome i emocionalne reakcije osobe, od kojih su najčešće neverica, osećaj straha, šoka, besa, tuge, brige, ukočenosti, bespomoćnosti i frustracije, kao i pojava paničnih napada - ne uspostavlja se socijalna interakcija, osoba se povlači u sebe, navodi Batut.

1 / 22 Foto: Tamara Trajković

Ukazuje se da traumatični događaji mogu izazvati smanjeno interesovanje za uobičajene aktivnosti, ponovno proživljavanje traumatičnog događaja kroz prisećanje, izbegavanje nepoželjnih misli i osećanja, promene u apetitu (pojačan ili oslabljen), poteškoće sa spavanjem (noćno buđenje i košmari), koncentracijom i donošenjem odluka, kao i fizičke reakcije poput glavobolje, bolova u telu, stomačnih problema i osipa na koži, pogoršanje hroničnih zdravstvenih problema, povećanu upotreba duvana, alkohola i drugih supstanci.

Institut Batut navodi da su preporučeni načini za suočavanje sa traumatičnim događajem - pokretanje razgovora sa osobom, a ako ona nije spremna ne insistirati, već pokazati zainteresovanost za razgovor kada osoba za to bude spremna.

Kako se ukazuje, potrebno je pitati osobu kako se oseća povodom traumatičnog događaja i dopustiti joj da izrazi svoja osećanja i postavlja pitanja. Ne treba minimizirati problem kao da se ništa nije dogodilo, preporuka je Instituta Batut.

01:04

Dobričanin: Starosnu granica treba ukloniti!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.