RODITELJI ZABRINUTI ZBOG PONAŠANJA DECE NAKON JEZIVOG MASAKRA U ŠKOLI: Evo kako to psiholozi objašnjavaju!
Odavanje počasti, Foto: Milovan Milovanovic

užas

RODITELJI ZABRINUTI ZBOG PONAŠANJA DECE NAKON JEZIVOG MASAKRA U ŠKOLI: Evo kako to psiholozi objašnjavaju!

Jedan otac je objavio taj razgovor sa svojim sinom (11) i zabrinula ga je reakcija deteta, koju sa stručne strane objašnjavaju naši psiholozi

Objavljeno:

Da li ste vi razgovarali sa svojom decom o nezapamćenoj tragediji koja se dogodila juče Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je 13- godišnji dečak ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja ove obrazovne ustanove a ranio sedmoro ljudi? Jedan otac je objavio taj razgovor sa svojim sinom (11) i zabrinula ga je reakcija deteta, koju sa stručne strane objašnjavaju naši psiholozi.

"Juče, kada se vratio iz škole, sina sam posadio na stolicu u nameri da sa njim ozbiljno popričam o jučerašnjem događaju. Malo je reći da sam bio razočaran gotovo potpunim odsustvom njegove empatije za stradalu decu. Više su ga interesovali detalji. Nije bilo crnohumornih komentara, nije bio ni na strani "osvetnika" niti bilo šta slično. Ali, jezivo prisutna je bila potpuna nezainteresovanost za događaj. Kao da smo pričali o tome da je u Sibiru pao sneg u junu. Odradio sam sve kako treba, rekao šta je potrebno, a onda sam sa suprugom seo da analiziram razgovor (čitaj da nađem neki logičan odgovor zašto je tako odreagovao, da bih sebe primirio). Jedini zaključak do kog sam došao je da još nije dovoljno zreo (11 napunio u januaru) da shvati jezivu istinu jučerašnje tragedije. Ostaje mi samo da se trudim dalje", napisao je otac na Tviteru.

Roditelji dečaka ubice su bili ponosni "na svog malog genijalca": Elitna škola, muzička škola, časovi glume, sport, jezici, takmičenja - da li su previsoka očekivanja došla na naplatu?

Otkud odsustvo ematije kod dece

Zašto deca mogu da reaguju ovako?

"Radi se o mehanizmu odbrane, koji je jedan od najprimitivnijih načina odbrane, da ga tako nazovem, jer se radi o negaciji. Deca tog uzrasta još nisu svesna ozbiljnosti i posledica jučerašnjeg događaja. Ona znaju da je ljudski život vredan, ali smatraju da se "to dešava tamo negde" i deca se takvih stvari plaše. Da bi zaštitila sebe, ne žele da čuju takve informacije. "Ne pričaj mi o tome", "Ne tiče me se", umeju da kažu" objašnjava za Žena rs klinički psiholog Ljiljana Jagodić.

Uzrok odustva empatije može da se krije i u sledećem:

"Očekivala sam takve reakcije jer deca nemaju odnos prema smrti kakav imaju odrasli. Dete tog uzrasta i ne može da shvati strahotu situcije, ne može da ima odnos prema tome kakav imaju odrasli jer mladi se osećaju svemoćno, besmrtno, i to jeste karakteristično za mlade ljude pa iz tog osećaja može da dođe pomenuta nedostatak empatije", kaže nam psiholog Tatjana Daničić.

Nezainteresovanost o kojoj je reč u priči sa društvenih mreža svakako ne znači neempatiju prema žrtvama masakra u pravom smislu te reči. Ogroman broj dece školskog uzrasta odaje počast ubijenima u krvavom piru na Vračaru.

Odusstvo empatije kod dece mimo tragičnog događaja, može da bude izazvano i socijalnom otuđenošću i ćinjenici da deca mnogo vremena provode u virtuelnom svetu.

"Deca moraju da se osećaju sigurno, to je osnovno"

Razgovor sa decom o jučerašnjoj tragediji ne sme da izostane, ali taj razgovor treba da sledi određene smernice.

"Roditelji ne treba da vrše pritisak na decu, već da kreiraju određenu sigurnost za decu odnosno da ona budu svesna da su voljena, prihvaćena i bitna. Kada se kreira taj osećaj sigurnosti, najpre u porodici, deca odatkle vuku osećaj bazične bezbednosti i osećaju se sigurno. Svakom detetu to treba pokazati na način koji je karakterističan za određenu porodicu. Ono što jednom deteu pruža osećaj sigurnosti, drugom detetu neće. Roditelji treba da budu tu za decu, pa kada ona budu bila spremna za sve informacije i da postavljaju pitanja, treba im dati i odgovore", dodaje Ljiljana Jagodić.

Rečenice koje treba izbegavati

Klinički psiholog savetuje da se deci ukaže na to da je jučerašnji događaj tragičan i nešto što ne sme da se ponovi.

"Događaj nikako ne treba relatizovati. ali ne treba time ni plaštii decu odnosno prenositi svoj strah na decu. Normalno je da roditelj strepi za svoje dete i da želi da ga zaštiti, ali mora i da ga psuti da odraste i da bude samostalno", napominje naša sagovornica i ističe da se deca od ranog uzrasta, kada krenu u vrtić, treba učiti društvenim normamama što je i suština socijalizacije.

Veliki broj juče i danas pali sveće i ostavlja bukete sveća ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, patrijarh srpski Porfirije obišao je danas ovu školu kako bi održao opelo za ubijenu decu i čuvara Dragana Vlahovića. Razgovarao je sa porodicama žrtavama. Patrijarh je održao opelo i u Hramu Svetog Save u Beogradu.

01:05

U SRBIJI ZABRANJENO DRŽANJE AUTOMATSKOG ORUŽJA: Oružarka Ana Simonović gošća Redakcije

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.