Naša prestonica nije jedini Beograd u Srbiji! VODIMO VAS U OSTALE! (FOTO)
Foto: Dado Đilas, Wikipedia Commons, Printscreen

beograde, beograde!

Naša prestonica nije jedini Beograd u Srbiji! VODIMO VAS U OSTALE! (FOTO)

Međutim, da li ste čuli za "Beograde" u Srbiji? O, da, postoje!

Objavljeno: 11:13h

Gotovi svi volimo naš glavni grad, Beograd, i drago nam je kada ga stranci koji dolaze fascinirani njegovom lepotom hvale.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Dado Đilas

Čuli smo i za asteroid koji nosi njegovo ime, ali i da u Americi postoje "Beogradi". U državama Misuri, Montana, Minesota postoje gradići koji nose ime naše prestonice.

Ime Beograd nose i četiri grada u Evropi, kao i predgrađe Londona i opština u glavnom gradu belgijske oblasti Valonija.

Međutim, da li ste čuli za "Beograde" u Srbiji? O, da, postoje! No, krenimo od samog naziva "Beograd".

Srbi su Beograd naselili u 7. veku i nazvali ga Belim gradom. U vizantijskim spisima je pomenut taj, ali i nazivi Singidon i Alba Greka. Vizantijci su koristili i nazive Belagradon ili Belegradon. Prvi put se slovenski naziv Beograd pominje u pismu pape Jovana VIII bugraskom kralju, iz 878. godine.

Beograd je čudo, pa je tako "stigao" i do Novog Sada. U prestonici Vojvodine postoji četvrt koja se zove Mali Beograd. Nalazi se na severnoj obali kanala Dunav - Tisa - Dunav.

Do tridesetih godina 20. veka na ovom prostoru su se, uz nekoliko salaša, nalazila guvna salajačkih i podbarskih paora, koji su tu držali kamare slame i stogove sena za stoku.

Posle Prvog svetskog rata, gradska uprava je ovde dodelila doseljenim dobrovoljcima placeve za izgradnju porodičnih prizemnih kuća.

Prvi stanovnici naselja, želeći da to postane uzorni deo grada, nazvali su ga Mali Beograd.

foto: Wikimedia Commons / Panonian

Za vreme mađarske okupacije (1941-1944), stanovnici su sa svojim porodicama prebegli u Srem i Srbiju, a neki su se vratili u Bosnu. Većina se uključila u narodnooslobodilački pokret, a 15 stanovnika naselja je poginulo u borbi. Posle oslobođenja, većina preživelih vratila se ovamo i nastavila život u naselju.

Pedesetih godina naselje je počelo da se širi, jer su novopridošli stanovnici grada podizali ovde porodične kuće. Već 1961. godine bilo je u naselju 87 kuća. U plan grada naselje je uneseno prvi put 1972. godine, u sastavu mesne zajednice "Vidovdansko naselje", ali je i dalje bilo skoro bez ikakve infrastrukture.

Vremenom je u većem delu naselja sprovedena struja, izgrađeni trotoari i kolovozi, uvedeno ulično osvetljenje, a 1994. godine je donesen i urbanistički plan za ovaj deo grada. Tako Mali Beograd legalno dobija vodovod i kanalizaciju, a uvodi se i gas.

Krajem 20. veka kuće ovde najviše grade izbeglice iz Hrvatske i Bosne.

I još jedna sličnost sa originalnim Beogradom - naselje ima i igralište "Crvene zvezde". Nije Marakana, ali nije ovo ni pravi Beograd, zar ne?!

Ali to nije jedini "manji" Beograd u Srbiji. U Bačkoj Topoli postoji naselje sa nešto oko 400 stanovnika, koje se takođe zove - Mali Beograd.

foto: Printscreen/Google streetview

Naselje koje na mađarskom glasi Kisbelgrad uglavnom je naseljeno Srbima.

Dakle, nemamo jedan, već tri Beograda!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.