OVO MUŠKO IME NOSE MNOGE POZNATE LIČNOSTI U SRBIJI: Značenje je baš prejako
Krštenje deteta, Foto: Marco Taliani de Marchio / Alamy / Alamy / Profimedia

bacite pogled

OVO MUŠKO IME NOSE MNOGE POZNATE LIČNOSTI U SRBIJI: Značenje je baš prejako

Važe za kreativne osobe sa puno talenta za muziku i umetnost; jedinstvene su i različite

Objavljeno:

Ime Dragan je slovenskog porekla, veoma zastupljeno u našoj zemlji i u nekim zemljama regiona. Ipak, o tome kako je i kada nastalo ne zna se mnogo. Često se sreće u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Bugarskoj.

Značenje imena Dragan je dosta jasno, zbog korena "drag", i u bukvalnom i prenesenom značenju označava onoga „koji je drag“, "mio i dobar“, "onaj koji je voljena i draga osoba“.

Ženska verzija imena, odnosno Dragana, u prevodu sa kineskog jezika znači „mačka“, što opet navodi na zaključak da ovo ime nosi neko ko je „umiljat i nežan“; „onaj koji ume da se svakome dopadne“; „spretan i spreman da iskoristi svoje vrline“ ili „onaj koja osvaja svojom ljupkošću“.

Dečak, Beba
foto: Profimedia

U našem jeziku „dragan“ je vrlo često naziv i za nečiju ljubav, momka, pa je vrlo moguće da je od ove imenice nastalo i lično ime Dragana. Smatra se da su osobe sa imenom Dragan originalne i inventivne. Važe za kreativne osobe sa puno talenta za muziku i umetnost; jedinstvene su i različite.

Poznati koji nose ovo ime mogu da se proberu iz redova sporta, glume, politike... Na toj listi su fudbalski asovi Dragan Stojković Piksi i Dragan Džajić ili glumački asovi kao što su Dragan Nikolić i Dragan Bjelogrlić.

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.