"GOTOVO, BALKANIZOVAN SI": Snimak Amerikanca koji EKSIRA RAKIJU u Srbiji postao HIT, evo šta je REKAO! (VIDEO)
Džastus Rid, Foto: JUSTUS_REID / INSTAGRAM

ODMAH U PROVOD

"GOTOVO, BALKANIZOVAN SI": Snimak Amerikanca koji EKSIRA RAKIJU u Srbiji postao HIT, evo šta je REKAO! (VIDEO)

Do kraja boravka u našoj zemlji, Džastisu je ostalo nekoliko dana koje će ispuniti putovanjem i obilaskom najupečatljivijih mesta

Objavljeno:

Sećate se Amerikanca Džastus Rida, koji je nakon 25 sati putovanja, prošle nedelje stigao u Srbiju u kojoj je opštepoznat po svojoj ljubavi prema našoj zemlji i Balkanu? On će u Beogradu boraviti dve nedelje, a razlog dolaska je njegova želja da uživa u balkasnikm običajima, ali i da se kako kaže 100% "balkanizuje".

Naime, ovog puta boravio je u jednom o restorana u Skadarliji, kako bi se detaljnije upoznao sa srpskim običajima, hranom, muzikom i pićem. Na samom početku Džastis je rekao da je veoma srećan što je u Srbiji, kao i da su mu se najviše svideli ljudi i fanovi koji ga prepoznaju skoro na svakom koraku.

"Mnogo mi je zabavno što me ovde svi prepoznaju, dok u mojoj rodnoj zemlji, Južnoj Dakoti, skoro niko ne zna ko sam. Pre dve godine ništa nisam znao o Balkanu. Ali, sada znam da su istorija, kultura, muzika i hrana karakteristične samo za Balkan, i što više učim, postajem sve više balkanizovan. Na mojoj majici piše "100% balkanizovan". Možda još nisam na 100%, ali cilj mi je da jednog dana dođem do toga", rekao je on.

Posle rakije kaže "Dobraa"

Ipak, ono što je ključno za "balkanizaciju", jeste da se Džastis u potpunosti upozna sa našim običajima, ali i nekim specifičnim sitnicama za koje bismo svi rekli: "Pa, to može samo na Balkanu". Tako je, jedne večeri, mladi Amerikanac naučio da eksira jaku domaću rakiju, ali i da nakon čašice oštro lupi šakom o sto i kaže: "Dobra!".

Rakija mu nije predstavljala veliki problem, ipak, vinjak mu je ostavio vidnu grimasu na licu. Kako je rekao, piće ga podseća na viski, ali mu je trebalo nekoliko sekundi da se nakon eksirane čaše pripremi za jelo.

Roštilj, čvarci, pasulj, kajmak, luk

Nijedna srpska trpeza ne može da prođe bez autentičnog roštilja, čvaraka, pasulja, kajmaka i luka, pa je tako i naš gost ovoga puta morao da proba domaće ukuse. Kako je objasnio, ćevape je jeo skoro svaki dan, a u kajmaku već duže vreme uživa, pa se može zaključiti da mu je to jedno od omiljenih jela.

U srcu Beograda, mladi influenser je pojeo pljeskavicu na srpski način - sa dosta luka, preklopljenu lepinjom sa malo aleve paprike, a pasulj ga je podsetio na tradicionalno američko jelo.

Roštilj
Roštiljfoto: Printscreen/Youtube/ JetLag Warriors

"Liči mi na čili koji pravimo u Americi. Ovako nešto još nisam probao. Mislim da bi bilo super kada bi se jeo kao umak sa tortilja čipsom" rekao je Džastis za Telegraf, dodajući da "nije loš".

Sa druge strane, čvarci su mu zaličili na orašate plodove, ali je ipak ostao iskren i rekao da ne bi mogao previše da pojede, jer su prilično jaki.

Jedno od jela koje je probao bila je i Šopska salata, koju je već pokušao sam da napravi. Oko nje nije imao mnogo nedoumica - jednostavna je i dopada mu se, iako je u svoj recept umesto svežih krastavaca dodao tikvice.

"Ubi me promaja"

Pored hrane i pića, objašnjeno mu je da su Srbi poznati kao narod koji se "plaši promaje", te je i Džastis sa čačkalicom među zubima, nakon obilnog obroka, pozvao konobara i poviknuo: "Ubi me promaja čoveče!".

"Uz Moravu vetar duva"

Okusio je i neizostavan deo dobrog beogradskog provoda - igranje uz tamburaše. Iako nije znao kako da igra, jer u njegovoj zemlji ovakav vid veselja ne postoji, verno jer oponašao Srpske korake i veselio se uz pesmu "Uz Moravu vetar duva".

Podigavši ruke, klackao se sa jedne noge na drugu i kroz smeh prokomentarisao da se oseća kao robot, ali i da mu je ovaj deo večeri bio vrlo zabavan.

Ono po čemu je i sam poznat jeste njegova gitara i dobro poznate note naših pesama, pa je i sam otpevao popularne hitove "Miki, Milane" i "Jutro je", uz molbu da mu prisutni pripomognu oko teksta, iako je po proceni mnogih Džastis odlično savladao reči omiljenih pesama.

Naučio i po neku psovku

Džastus tvrdi da je čuo da su Srbi, ali i ostali Balkanci poznati po psovkama, iako on nije ljubitelj istih, te objašnjava da ne psuje ni na svom maternjem jeziku. Ipak, naučio je kako da na razne načine kaže "brate", a pored "buraz" i "tebra", saznao je i za novosadsku ekskluzivu "gari".

Srpski pozdrav - tri puta poljubac u obraz

Za sam kraj, Džastisu se upoznao i sa tradicionalnim srpskim pozdravo- ljubljenje u obraz tri puta. To ga je iznenadilo, jer kako kaže, u Americi se samo ljubavni partneri ljube u obraz.

"Ne, ne... Mi to nikako ne radimo. Poljubimo u obraz samo devojku ili ženu. Viđao sam da to možda rade Italijani, ali uvek sam ljubljenje u obraz povezivao sa nečim intimnim" objasnio je mladić za Telegraf, ali se ipak latio srpskog pozdrava u želji za "balkanizovanjem".

"Srbija je moderna"

Do kraja boravka u našoj zemlji, Džastisu je ostalo nekoliko dana koje će ispuniti putovanjem i obilaskom najupečatljivijih mesta. Otkrio je da Srbiju planira ponovo da poseti u julu, kao i da je mnogo lepše nego što je zamišljao pre doslaska.

"Posetio sam Sloveniju i Hrvatsku i mnogi su mi rekli da što istočnije ideš to je gore, ali ne slažem se s tim, meni je ovde veoma lepo" rekao je on.

Iako je odmah primetio ključne razlike u odnosu na njegovu rodnu zemlju, Džastis smatra da je Srbija vrlo moderna i napredna, skoro kao Amerika, ali na sebi svojstven način

Bonus video:

03:08

AMERIKANAC BI VOLEO DA JE SRBIN! Glumac se za vreme pandemije preselio u Beograd, HOĆE DA FILMOVIMA PROMENI SLIKU O NAŠEM NARODU

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.