OVO JE NAJLEPŠE IME ZA DEVOJČICE ROĐENE U OVOM MESECU: Mnogi ni ne znaju pravo značenje
Beba, Foto: Anna Koldunova / Alamy / Alamy / Profimedia

PRELEPO JE

OVO JE NAJLEPŠE IME ZA DEVOJČICE ROĐENE U OVOM MESECU: Mnogi ni ne znaju pravo značenje

Naime, drevni Egićani ovom rečju objašnjavaju jedan izuzetno redak fenomen u prirodi

Objavljeno:

Svako ime ima neko značenje, bilo da je njegovo poreklo vezano za grčku i rimsku mitologiju, bilo za floru i faunu, godišnja doba ili jednostavno simbolizuje neke posebne ljudske kvalitete.

Ako ste rođeni pred mesec maj, postoji velika verovatnoća da su vam roditelji dali ime Maja. Šta znači ovo ime?

U rimskoj mitologiji, ovako se zvala boginja proleća i prirode, a prema jednom verovanju isto ime je nosila i majka svih Muza. Na drevnom hebrejskom Maja je izvedeno od reči „ma'ayan”, što u prevodu znači "izvor", odnosno "potok".

1 / 4 Foto: Profimedia

Stari Grci tvrde da se tako zvala najstarija i najlepša ćerka Atlasa i Plejone. Navodno, kada je ugledao Zevs je toliko bio očaran njenom lepotom i gracioznošću da nije odoleo a da je ne zavede. Maja mu je rodila Hermesa, boga glasnika.

Ipak, jedno od najinteresantnijih značenja imena Maja, a koje je malo kome poznato, vezuje se za jednu egipatsku legendu. Naime, drevni Egićani ovom rečju objašnjavaju jedan izuzetno redak fenomen u prirodi. Trenutak kada se reka Nil potpuno umiri, do te mere da se u njenoj površini može ogledati, nazvan je "maja".

Prema verovanju, svako ko prisustvuje ovom čudu prirode blagosloven je u ovom zemaljskom životu i provešće vek u miru i blagostanju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.