NISTE NI ZNALI ŠTA IGRAČKE MOGU UČINITI DETETU, JAKO SU BITNE ZA NJEGOV RAZVOJ: Predstavljamo vam najbolje
Dete se igra, Foto: Pixabay.com

AKSA IGRAČKE

NISTE NI ZNALI ŠTA IGRAČKE MOGU UČINITI DETETU, JAKO SU BITNE ZA NJEGOV RAZVOJ: Predstavljamo vam najbolje

Zašto su igračke važne za decu, kako utiču na njihov razvoj i kakve sve igračke postoje, pojasnićemo u nastavku teksta.

Objavljeno:

Igračke su važan deo detinjstva i odrastanja, jer kod dece podstiču zabavu, kreativnost i istovremeno doprinose razvoju. Zašto su igračke važne za decu, kako utiču na njihov razvoj i kakve sve igračke postoje, pojasnićemo u nastavku teksta.

Zašto su igračke važne za decu?

Igračke za decu su neophodan segment za pravilan razvoj dece. Kroz igru mališani razvijaju svoje motoričke sposobnosti, komunikaciju i socijalne veštine, takođe kreativnost. Igračke pomažu deci da razumeju okolinu, isto tako da je istraže na siguran i zabavan način. Pored toga, dečije igračke daju mogućnost deci da steknu samopouzdanje.

Kako igračke utiču na razvoj dece?

Igračke utiču na različite aspekte odrastanja i razvoja. Recimo, društvene igre i timske igre pomažu deci kod socijalnih veština. S druge strane, postoje i edukvatine igračke za učenje brojeva, slova i boja koje razvijaju njihove kognitivne sposobnosti.

Igračke poput bicikla, tricikla i lopte razvijaju motoričke sposobnosti, koordinaciju i ravnotežu kod dece. Kreativne igračke poput blokova, slikarskih setova i lego kocki, podstiču maštu i kreativnost.

Kakve sve igračke postoje?

Postoji ogroman izbor igračaka za decu svih uzrasta. Uglavnom se dele prema određenim kategorijama, kao što su:

Igračke za bebe

Igračke za predškolski uzrast

Drvene igračke

Društvene igre

Slagalice

Puzzle

Bojanke za decu

Bojanke za decu su još jedna vrsta igračaka koja i te kako utiče na razvoj deteta. Razvijaju motoričke sposobnosti, kao i kreativnosti. Koristeći bojanke, deca dodatno razviju svoje sposobnosti u prepoznavanju boja i oblika. Uz to počinju da razumeju prostor, percepciju i dimenzije. Osim toga, bojanje opušta decu, dok s druge strane poboljšava koncentraciju. Bojanke su odlične za razvijanje pažnje.

Poslednjih godina sve su popularnije drvene igračke, a to nije bez razloga. Najpre, drvo je prirodni materijal. Dakle, bezbedan je i nema štetne sastojke koji se uglavnom nalaze u plastičnim igračkama. Takođe, drvo je veoma izdržljiv materijal, te drvene igračke mogu da traju godinama, čime se smanjuje potreba za konstantnom kupovinom novih, a time i ušteda novca.

Drvene igračke su raznovrsne i mogu da se koriste na razne načine. Postoje drvene slagalice, blokovi za slaganje, mnoštvo vozića i automobila, kocke, lutke, muzički instrumenti i druge. Drvene igračke takođe mogu da se nađu za sve uzraste, a takođe i prema interesovanju dece. Zato su veoma dobre i poželjne za razvoj i učenje tokom igre.

Međutim, važno je napomenuti da igračke za decu ne bi trebalo da budu jedini način za učenje i razvoj deteta. Deci je potrebno omogućiti i druge različite aktivnosti, kako bi se razvijali na što pravilniji način. Isto tako, deci treba da budu kreativni i da stvaraju sopstvene crteže i projekte, a ne samo da boje već nacrtane slike ili slažu prema zadatku.

Igračke za decu su važan deo odrastanja i dečjeg razvoja. Pružaju bezbroj mogućnosti za igru, zabavu i učenje. Različite vrste igračaka drugačije utiču na razvoj dece, ali sve igračke doprinose boljim motoričkim i kognitivnim sposobnostima, kao i socijalnim veštinama. Nije jednostavno izdvojiti neku igračku koja najbolje pomaže prilikom razvoja, već je zamisao da sve igračke koristite uravnoteženo. Samo na taj način razvijaćete sve neophodne veštine kod deteta na ispravan način.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.