VATROGASCI I DOBROVOLJCI ORGANIZOVALI VEŽBU U PROSTORIJAMA ŠKOLE: Mališani oduševljeno posmatrali SVAKI KORAK
Predsednik DVD Palilula Zoran Stojanovski, Foto: Stefan Kojić, Facebook/Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Cres

svaka čast

VATROGASCI I DOBROVOLJCI ORGANIZOVALI VEŽBU U PROSTORIJAMA ŠKOLE: Mališani oduševljeno posmatrali SVAKI KORAK

Predsednik DVD Palilula, Zoran Stojanovski, za Espreso je ispričao kako je izgledala vežba

Objavljeno: 15:42h

Pripadnici Dobrovoljno vatrogasnog društva Palilula, DVD Ovča, Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd, Crveni krst Palilula i Mreža za opasnost Srbije tokom vikenda organizovali su združenu vežbu pod nazivom „Palilula 2023“ .

Naime, vežba je izvedena u prostorijama Osnovne škole „Kraljica Marija“ u Ovči, a prisustvovali su i učenici. Kako se može videti na snimcima, mališani su uživali dok su posmatrali šta rade ovi iskusni i hrabri ljudi, a posebno su uživali u razgledanju vatrogasnih vozila.

Predsednik DVD Palilula, Zoran Stojanovski, za Espreso je ispričao kako je izgledala vežba.

Zoran Stojanovski
Zoran Stojanovskifoto: Stefan Kojić

"Program vežbe su bili evakuacija đaka i gašenje požara u početnoj fazi unutar škole od strane vatrogasaca iz profesionalnog i dobrovoljnog sastava, pružanje prve pomoći povređenim đacima od strane ekipe Crvenog krsta. Posle vežbe je sledilo druženje sa mališanima kao i upoznavanje sa vatrogasnom opremom", kaže naš sagovornik.

Koja je uloga Dobrovoljnog vatrogasnog društva?

"DVD poseduje dobrovoljne Vatrogasne jedinice koje prolaze kroz nadzor Sektora za vanredne situacije. Njihova osnovna uloga je da pomognu profesionalnim vatrogascima-spasiocima kad za time postoji potreba, i to primarno prilikom gašenja požara na otvorenom prostoru i crpljenja vode", kaže Stojanovski za Espreso.

Zoran Stojanovski
foto: Privatna arhiva

Inače, kako nam je objasnio, pripadnici DVD nemaju direktna ovlašćenja već se angažuju na principu dobrovoljnosti u situacijama kada je pomoć neophodna.

Podsetimo, pripadnici DVD Palilula aktivno su učestvovali dok je trajala potraga za Matejem Perišem, a sve u koordinaciji MUP-a Srbije. Tom prilikom na teren je izašla i ekipa portala Espreso koja je zajedno sa pripadnicima DVD radila pretragu terena.

1 / 5 Foto: Stefan Kojić

Kako postati član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula?

Da biste postali član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula potrebno je da imate od 18 do 55 godina života, dobru volju i želju da se bavite dobrovoljnim radom i pomažete drugima u nevolji.

Potraga za Matejem Perišem
foto: Stefan Kojić

"Najbitnija je želja I dobra volja. Ovo treba da se voli, treba imati položen stručni ispit i to je najpotrebnije za Dobrovoljno vatrogasno društvo. Mi ovo radimo na dobrovoljnoj bazi, mi finansiramo sami sebe, dolazak odlazak. MUP sektor za vanredne situacije, vatrogasni savez Srbije, vatrogasni savez Beograda oni su nam dali ovu uniformu i opremu koja nam je potrebna. Opština Palilula nam je donirala opremu od 500.000 dinara to smo podelili nas nekoliko društava na Paliluli", objasnio nam je Zoran Stojanovski.

Bonus video:

00:32

Piroman podmetnio požar u zgradi u Novom Sadu

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.