DEVOJČICA OD 14 GODINA BILA ZARAŽENA HPV INFEKCIJOM: Dr Jeremić objasnio gde grešimo u dijagnostici i lečenju!
Igor Jeremić, Foto: Privatna arhiva, printscreen/womanshospital

veliki problem!

DEVOJČICA OD 14 GODINA BILA ZARAŽENA HPV INFEKCIJOM: Dr Jeremić objasnio gde grešimo u dijagnostici i lečenju!

Zabrinjavajuća je činjenica da se sve više mladih devojaka i devojčica u pubertetu susreću sa Humanim papiloma virusom

Objavljeno: 20:30h

Maligne bolesti su, pored dijabetesa oboljenja koja prednjače u 21. veku. Rak grlića materice zauzima posebno mesto jer svake godine oboli oko 1.250 žena, a oko 470 njih umre, što je zaista nezavidan podatak.

Zabrinjavajuća je činjenica da se sve više mladih devojaka i devojčica u pubertetu susreću sa Humanim papiloma virusom, a da iste nisu ni svesne. Delom se to može prepisati nedovoljnoj svesti za brigu o sopstvenom zdravlju, ali i nedovoljnoj edukaciji starijih žena koje su navikle da na pregled kod ginekologa idu samo kad "zagusti". Sve ovo je bolna istina i pored priče u medijima i apela lekara o važnosti prevencije.

Takođe, od HPV infekcije mogu oboleti i muškarci, ali je to manje poznato.

Pre skoro godinu dana, u Srbiju je stigla vakcina protiv HPV virusa koja je namenjena dečacima i devojčicama uzrasta od 9 do 19 godina pre prvog seksualnog odnosa.

hpv virus
foto: Profimedia

Vakcina je dostupna u svim Institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji, a za samo 3 meseca o početka vakcinacije, oko 7.000 dece primilo je ovu vakcinu o trošku RFZO.

Doze HPV vakcine i njena delotvornost

Što se tiče preporuka struke kada je doziranje u pitanju doktorka Slavica Plavšić za Espreso je rekla da bi to trebalo uraditi na sledeći način.

Slavica Plavšić
foto: Privatna arhiva

- Deca uzrasta do 14 godina vakcinu treba da prime u dve doze, u razmaku od dva meseca, a preko 14 godine u tri doze: nulta ili prva kada se jave lekaru, druga doza se daje nakon dva meseca a treća nakon šest meseci. Imunitet protiv HPV infekcije se razvija oko mesec dana nakon primanja treće doze , siguran je i dugotrajan, kaže naša sagovornica i napominje da je preporuka da se svaka doza vakcine kupuje pojedinačno zbog hladnog lanca.

HPV infekcija je veoma rasprostranjena u Srbiji, prenosi se seksualnim putem, a dovoljan je samo jedan nezaštićen kontakt sa HPV pozitivnom osobom da bi došlo do prenosa infekcije. Neredovni ginekološki pregledi, pogrešno lečenje i neadekvatna terapija i tretiranje HPV infekcije dovode do karcinoma grlića materice.

Kontaktirali smo doktora Igora Jeremića, specijalistu Ginekologije kome je uža specijalizacija HPV infekcije i patologija grlića materice. On je i edukator Radiotalasne hirurgije za Evropu, a susreo sa različitim slučajevima HPV infekcije koja je dovela do teške predkanceroze kod veoma mladih devojaka.

Igor Jeremić
foto: Privatna arhiva

Za HPV virus vezuju se različite zablude, a doktor je za Espreso objasnio one sa kojima se on susreo u svojoj praksi.

- HPV virus se ne prenosi preko peškira , bazena i veša već kroz mikro traume na sluzokoži i koži genitalno analne regije koje nastaju u toku seksualnog odnosa. Međutim HPV virus se može preneti sa majke na dete u toku porođajnog akta što može u mnogome uticati na kasniju pojavu laringealnih polipa kod dece. Zato je bitno HPV infekciju lečiti i kod trudnica.

Koliko je rasprostranjena HPV infekcija i šta to podrazumeva u praksi?

- Prvo moramo da shvatimo da mladost nikoga ne amnestira od bolesti, a u slučaju HPV infekcije čini je daleko osetljivijom i opasnijom. U prilog tome govori i podatak da je moja najmlađa pacijentkinja sa teškom predkancerozom na grliću materice (CIN III) imala samo 14 godina. Još strašniji podatak je da je moja najmladja pacijentkinja sa karcinomom grlića materice imala samo 17 godina. Svakog meseca imam u proseku 5 pacijentkinja mlađih od 20 godina sa dijagnozom teške predkanceroze (CIN II, III) što u praktičnom smislu znači da bi svaka od njih već do 25 godine života imala karcinom da na vreme nisam dijagnostikovao i uklonio promenu na grliću materice, dodaje doktor.

Koliko tipova HPV infekcije danas postoji, kako se selektuju i šta svaki od njih znači za dalju prognozu bolesti?

- Danas postoji preko 150 tipova HPV virusa, a preko 100 izaziva oboljenja genitalno-analne regije. HPV infekciju delimo na onu izazvanu nisko rizičnim tipovima – koji su odgovorni za kondilome i srednje i visoko rizične tipove koji su odgovorni za predkanceroze na grliću materice (CIN I, II, III) kao i sam karcinom grlića materice.

Kako prepoznati simptome HPV infekcije i koliko traje period inkubacije?

- Kada govorimo o simptomima i vremenu inkubacije to su prve dve bitne stavke gde se susrećem sa velikim brojem grešaka od strane lekara i velikom nepoznanicom kada su u pitanju pacijentkinje. Inkubacioni period može ići od 3 nedelje do tri godine i više.

Doktor naglašava da posebnu pažnju treba usmeriti na mlade devojke jer je kod njih period inkubacije znatno kraći.

- Mnogo je kraći kod mladih devojaka, naročito ako se radi o prvom kontaktu sa HPV pozitivnom osobom, odnosno prvim seksualnim odnosom i gubljenjem nevinosti. Nekad je dovoljno samo 6 meseci da se kod mlade devojke od prvog kontakta sa HPV virusom (srednje i visokorizični) razvije teška predkanceroza (CIN II,III).

Dodaje zabrinjavajuću činjenicu da simptoma nema ili ih je gotovo nemoguće prepoznati.

- Simptoma nema – Jedini simptom daje infekcija nisko rizičnim HPV tipovima i to se manifestuje kao kondilom, odnosno polne bradavice, dok infekcija visoko rizičnim tipovima ne daje nikakve simptome što predstavlja ozbiljan problem i za pacijenta i za neiskusnog ginekologa.

Najčešće greške u tumačenju simptoma HPV infekcije grlića materice:

  • pojačan sekret
  • poremećaj krvarenja
  • bolovi u donjem delu stomaka
  • peckanje
  • svrab

Ovi simptomi najčešće dovode pacijentkinju kod ginekologa ali nisu simptomi HPV infekcije, naglašava doktor Jeremić

Doktor navodi da ga pacijentkinje često pitaju da li je potrebno proveriti i partnera iako nemaju nikakve simptome.

- Muškarci imaju simptome samo nisko rizične HPV infekcije (kondilome) ali u manje od 50 odsto slučajeva. Mnogo bitnija informacija je to što su preko 80 odsto muškaraca nosioci i prenosioci srednje i visokorizičnih HPV tipova koji su direktni izazivači predkanceroza i karcinoma grlića materice, karcinoma penisa i anusa.

Kako se dijagnostikuje HPV infekcija i koje se greške najčešće prave u toku dijagnostike?

Dijagnoza HPV infekcije se postavlja na dva načina :

Kolposkopskim pregledom

HPV tipizacijom

- Najčešća greška je kada se ginekolog oslanja na PAPA test koji ne samo da neotkriva ranu HPV infekciju već je u preko 70% normalna kod teških predkanceroza, a često i kod samog karcinoma grlića materice. Obzirom na dugogodišnje iskustvo, već kolposkopskim pregledom mogu reći pacijentkinji da li ima HPV infekciju grlića i koliko je ozbiljna. U vezi sa tim postoji jedna DOGMA - Često pacijentkinje koje prvi put dolaze kod mene kažu: "Doktore moj ginekolog mi je rekao da imam ranicu na grliću". Prvo ne postoji ranica na grliću već promena sa znacima HPV infekcije (patološke kolposkopske slike) ili bez znakova HPV infekcije. Već taj prvi podatak govori o tome koliko je pacijentkinje upućena u HPV infekciju a i ginekolog kod koga ide. Drugo – ja idem na redovne preglede i uredan mi je PAPA test – moj ginekolog mi je rekao da je sve u redu. Papa test ne otkriva početnu, a često ni odmaklu HPV infekciju tako da kod neiskusnog ginekologa možete ići svaki dan i time stvoriti lažnu sliku da je sve u redu. Izbegavanje kolposkopije kao zlatnog standarda u dijagnostici HPV infekcije je samo pokazatelj neznanja i nerazumevanja iste od strane ginekologa. Čekanjem da se kod partnera pojave simptomi gubi se dragoceno vreme. Za mene je mnogo bitnija HPV tipizacija od PAPA testa, ističe doktor.

Zašto se javljaju terapijske greške u lečenju HPV infekcije?

- Strah da će se grlić mlade devojke oštetiti do te more da to može da utiče kasnije na njenu reproduktivnu sposobnost je prvi i osnovni razlog. Uz to sve se više forsiraju razni suplementi i razne kreme koje će kao imati pozitivan uticaj na tok i povlačenje HPV infekcije, a da pri tome ne znamo ni koliko je ta promena na grliću ozbiljna.

Sa kojim terapijskim greškama se Vi susrećete?

- HPV infekcija grlića je virusna infekcija i ne može se lečiti vaginaletama i antibioticima jer to nije bakterijska i gljivična infekcija. HPV infekcija se ne leči suplementima za jačanje imuniteta jer se radi većinom o mladim devojkama koje imaju brz život sa malo sna, neredovnom ishranom i stresom što kao rezultat ima obaranje imuniteta i pogoršanje kliničke slike HPV infekcije. Kada mi pacijentkinja kaže : Moj ginekolog mi je rekao da nije ništa strašno i da ne brinem jer je PAPA dobar, već samo treba da radim na imunitetu, jasno je da ono što ću videti neće biti dobro jer ni ja sam ne znam šta znači raditi na imunitetu.

Endrometioza, Stomak, Bolovi u stomaku, Lekari, ginekolog, Pregled
foto: Profimedia

Često od žena koje su već rađale, ali i od mladih devojaka čujem "imala sam ranicu na grliću, ali sam rešila spaljivanje", koliko je to delotvorno i da li je uopšte dobro za reproduktivno zdravlje žene, ali i za sprečavanje daljeg širenja infekcije?

- Glavna karakteristika HPV infekcije je da je to infekcija na preskok. U terapisjkom smislu to znači da mi u jednom milimetru tkiva grlića možemo imati normalan nalaz, a već par milimetara dalje ili dublje može biti teška predkanceroza ili karcinom grlića materice. Upravo je to razlog što je PAPA test normalan i kod karcinoma jer se PAPA testom zahvataju samo površne ćelije. Upravo je to razlog što spaljivanje bez Histopatološke potpore nije dobra terapija. Spalićete površne ćelije do odreĐene dubine, a već milimetar dublje može biti ozbiljna promena koja će nastaviti da se razvija. Često nakon spaljivanja u periodu od 6 do 12 meseci kolposkopski nalaz pokaže patološku sliku koja ukazuje da je ozbiljna HPV infekcija još uvek prisutna.

Šta je onda prava terapija i koje postulate ona mora da ispuni?

- Mora biti takva da ne ostavlja nikakve posledice na reproduktivni potencijal mladih devojka koje nisu rađale, a koje predstavljaju target terapijsku grupu. Mora biti brza, bezbolna u lokalnoj anesteziji da bi ostavila što manji stres na mladu devojku.

Ginekolog, Doktor, Pregled, Žena
foto: Profimedia

Ne sme biti štetna na plod ako se primenjuje u trudnoći, naglašava doktor Jeremić.

- 2005. godine u Evropu sam iz Amerike doneo najnoviji pristup u lečenju HPV infekcije -Primena radiotalasne tehnologije- Radiotalasna LOOP ekscizija. U poslednjih 17 godina sam uradio preko 18 000 loop ekscizija (najviše u svetu) i tehniku doveo do savršenstva. Kada to kažem upravo mislim da ova tehnika zadovoljava sva tri kriterijuma savršene terapije. Prvenstevno je namenjena mladim devojkama koje nisu radjale jer nema niti jedan štetan efekat na grlić materice ( nema suženje i skraćenja grlića ) pa samim tim i uticaja na reproduktivni potencijal.- Moja najmladja pacijentkinja je imala samo 14 godina (teška predkanceroza ) sada je srećna majka. Apsolutno je bezbolna, i izvodi se isključivo u lokalnoj anesteziji u trajanju od maksimalno 3 min.

Ovu intervenciju bez rizika na plod i majku doktor Jeremić izvodi i u trudnoći.

- Ova intervencija za razliku od biopsije koja je isključivo dijagnostička procedura, predstavlja dijagnostičko terapijsku proceduru jer se promena uklanja u potpunosti pa rezultat histopatološke dijagnoze nakon uklanjanja ujedno predstavlja i terapijski rezultat. Moj terapijski pristup je na medicinskim fakultetima u Americi predstavljen kao jedan od terapijskih izbora. Često mi pacijenti dolaze sa pričom da su radili LOOP eksciziju . Kada ih pitam kako je to izgledalo uvek kažu dajeto bilo u opštoj anesteziji i da je trajalo pola sata do 45 minuta. Upravo je to razlog za generalizovanje pomenute tehnike jer se ne radi o istoj intervenciji. Ako nešto traje pola sata naravno da će oštetiti grlić i imati posledice tako da to nije Radiotalasna LOOP ekscizija bez obzira kako je zovu. Kao edukator radiotalasne hirurgije za Evropu radio sam obuke lekara u Americi , Evropi i Rusiji. Koliko je moja tehnika specifična govori podatak da sam još uvek jedini ginekolog u svetu koji na Ginekološkim kongresima ima predavanje o primeni radiotlasne tehnike u lečenju HPV infekcije, zaključuje doktor Jeremić u nadi da će ovaj način rešavanja HPV infekcije u potpunosti zaživeti.

Podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o broju obolelih.

Svаке gоdinе, око 17.500 žеnа i око 9300 mušкаrаcа u SАD-u оbоli оd каrcinоmа uzrокоvаnih HPV-оm. Tакоđе, u svакоm trеnutкu, око 1 оd 100 sекsuаlnо акtivnih оdrаslih оsоbа imа gеnitаlnе коndilоmе.

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.