IZVRŠITELJI HTELI DA ISELE SLAVOLJUBA IZ DOMA KOJI JE SAM NAPRAVIO: Priveli mu ćerku, evo što je nastala cela drama
Policajci u službi izvršitelja, Foto: Espreso

bespravno iseljenje

IZVRŠITELJI HTELI DA ISELE SLAVOLJUBA IZ DOMA KOJI JE SAM NAPRAVIO: Priveli mu ćerku, evo što je nastala cela drama

Bespravno iseljenje štitili su pripadnici policije ne dozvoljavajući aktivistkinjama i aktivistima Krova nad glavom, kao i pravnicama i drugim solidarnim ljudima da priđu stanu Živadinovića i pruže fizičku podršku

Objavljeno:

Danas je u 10 časova bilo zakazano iseljenje Slavoljuba Živadinovića iz njegovog doma u Dalmatinskoj 85 u Beogradu.

Bespravno iseljenje štitili su pripadnici policije ne dozvoljavajući aktivistkinjama i aktivistima Krova nad glavom, kao i pravnicama i drugim solidarnim ljudima da priđu stanu Živadinovića i pruže fizičku podršku.

Iako je iseljenje bilo zakazano za 10 časova, prema rečima aktiviste Krova nad glavom Jovana Milovanovića policajci i policajke su došli ispred Dalmatinske 85 u šest časova.

Policajci
Policajcifoto: Espreso

Dolazak policije četiri sata ranije ukazuje na strah izvršitelja da će ljudi napraviti fizičku barijeru i tako sprečiti iseljenje.

Ono što je važno istaći jeste da je policija po naredbi izvršitelja na mestu iseljenja, što samim tim govori da je "izvršitelj komandir policije" kako je aktivista Milovanović definisao ovu novu "uredbu".

Zašto i ko želi da iseli Slavoljuba Živadinovića?

Prvo je važno istaći da je Slavoljub Živadinović sa svojom pokojnom suprugom dobio pre 23 godine u tom trenutku prostor u Dalmatinskoj 85 kao prinudni smeštaj. Prema rečima samog Živadinovića, a što je i pravnica Zorica Radić potvrdila, taj prostor je bio prazan bez prozora, vrata i struje. Živadinović i njegova supruga su svojim sredstvima uspeli da taj prostor srede, uvedu struju, oblikuju ga da bude dom.

U tom trenutku taj prostor a potom dom bio je u vlasništvu beogradske opštine Palilula, objasnila je pravnica.

U nastavku razgovarala sam sa pravnicom Radić o samom procesu otkupljivanja stana. Kako je sagovornica navela, devedesetih godina prošlog veka kada je bilo moguće otkupiti stan od države/grada/opštine Živadinović je u celosti otkupio i isplatio opštini Palilula stan u Dalmatinskoj 85.

Problem nastaje, prema rečima pravnice Radić, kada je stiglo obaveštenje da će Živadinovićev ugovor o otkupu stana biti poništen. Naime 2019. godine dostavljen je poziv o poništenju otkupa pred uknjiženje, a pretnje i pokušaji iseljenja kreću posle uknjiženja.

Dakle, pocrtavam, prema rečima pravnice Radić, a potom i Živadinovića, odmah posle uknjiženja, potpune isplate otkupa, saglasnosti opštine o uknjiženju, opština Palilula je odlučila da pokrene sporove za poništenje ugovora o otkupu.

Ugovor o otkupu, navodi sagovornica, zbog propusta tadašnjeg Živadinovićevog advokata bio je poništen.

Od strane opštine Palilula izvršiteljka Pajković angažovana je da iseli ljude, Živadinovića i njegovu sada pokojnu suprugu, te od 2019. godine do danas 21. aprila 2023. godine ne odustaje od bespravne namere iako spor između opštine/ grada i Živadinovića je i dalje u toku, istakla je pravnica. Radić je htela da istakne da je nadležnost nad svim nepokretnostima na teritoriji Grada Beograda preuzeo sam Grad Beograd - zgrade, stanove, ali i sporove. Samim prebacivanjem odgovornosti sa opštine na grad nije jasno da li je Živadinovićev spor sa Palilulom stigao na gradski nivo, te je dalje nerazumljivo ko želi stan u Dalmatinskoj 85 - Grad Beograd ili Gradska opština Palilula.

No, vratimo se ponovo na trenutak kada kreće osporavanje ugovora o otkupu - upravo kada je stan potpuno funkcionalan i pravno zaveden. Pitanje se samo od sebe nameće - da li je neko pošto je uvideo/ uvidela da je lokacija stana sam centar Beograda, da je stan od 45 kvadrata uređen i da time predstavlja izvrstan kapital odlučio/la da po svaku cenu oduzme dom Živadinoviću i iskoristi ga za dalje prikupljanje kapitala.

Živadinović i pravnica Radić saglasno su rekli da je to logična kauzalnost. Živadinović je istakao da sama opština zna vrednost stana, a Radić je navela navodnu povezanost između javne pravobraniteljke Rogić i izvršiteljke Pajković koje prema rečima sagovornice imaju potrebu da oduzmu stan u Dalmatinskoj 85 zbog ličnih interesa.

Odloženo iseljenje

Oko 10:20 odloženo je iseljenje, a pripadnici policije, koji su se raspodelili na "frotnove" - četiri ispred zgrade i šest unutar zgrade, mogli su da "odahnu" i odu sa adrese Dalmatinska 85.

Međutim, ono što sam saznala od aktiviste Jovana Milovanovića jeste da su aktivistkinja Krova nad glavom i Slavoljubljeva ćerka Zorka Marković privedene.

Posle puštanja iz policijske stanice Palilula, Zorka Marković je dala izjavu za Espreso i navela da je zbog neposedovanja lične karte privedena iako je imala druga dokumenta prema kojima su mogli da utvrde da ona jeste osoba za koju se predstavlja, a ne da je vode u stanicu i napišu kaznu. Nije poenta u kazni zbog neposedovanja lične karte već u privođenju umesto kažnjavanja na licu mesta. Namera je dakle bila da se Marković spreči da bude emotivna i fizička podrška svom ocu koga pokušavaju da isele.

Slavoljub Živadinović se ne predaje!

Slavoljubu je supruga umrla od raka pankreasa koji je nastao usled prevelikog stresa zbog konstantnog straha da će joj neko oduzeti dom.

Živadinović se složio sa mnom da taj osećaj straha od oduzimanja doma podseća na strah pod opsadom, ratnim stanjem.

Zbog stresa, Slavoljubu je ugroženo zdravlje, neophodni su mu lekovi za smirenje, ali i dalje aktivno učestvuje u sporu sa opštinom/gradom, pokrenuo je kontra tužbu i neće odustati od svog doma.

A neće odustati ni Krov nad glavom

Iako je uveden novi zakon da osoba koja "krši javni red i mir" na iseljenju bude privedena i napiše joj se enormna kazna od 10 000 do 200 000 dinara, Krov nad glavom i dalje pomaže građankama i građanima Srbije koje opsedaju izvršitelji i izvršiteljke.

No, na kraju napominje aktivista Milovanović, ova ogromna kazna nije za "kršenje javnog reda i mira" u biti. Ovakva kazna predstavlja kriminalizaciju solidarnosti.

Kapitalizam konstantno razdvaja ljude oduzimajući im najjače oružje, te kaznom do 200 000 dinara Grad Beograd pokušava ljude da zastraši da ne učestvuju u solidarnom činu sprečavanja bespravnog iseljenja.

Bonus video:

02:39

IZVRŠITELJI ODUZELI DOM PORODICI KOJA ODGAJA DETE SA CEREBRALNOM PARALIZOM! Dete sa posebnim potrebama ostalo bez KROVA NAD GLAVOM

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.