OVE UREĐAJE IMA SVAKO DOMAĆINSTVO, A MALO KO ZNA DA SU TEMPIRANE BOMBE: Stručnjaci OBJASNILI kako DOVODE do POŽARA!
Vatrogasci / Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

uzroci požara u domaćinstvima

OVE UREĐAJE IMA SVAKO DOMAĆINSTVO, A MALO KO ZNA DA SU TEMPIRANE BOMBE: Stručnjaci OBJASNILI kako DOVODE do POŽARA!

Električar navodi da je najvažnije da grejna tela ne ostanu uključena i bez kontrole

Objavljeno:

Električar Tomislav Mićić istakao je da je da najveći rizik da izgubite sve u požaru nose upravo grejna tela. Iako bi svako od grejnih tela trebalo da bude opremljeno termičkim regulatorom i termostatom, često se događa da dođe do kvara, a i "intervencije" majstora neretko mogu da dovedu do tragičnih posledica.

U samo dva dana izbila su dva velika požara na teritoriji Beograda. U jednom je bilo smrtnog ishoda, dok je u drugom splav na Savi izgoreo gotovo potpuno. I dok se spekuliše da je kvar na grejaču uljanog radijatora bio uzrok za izbijanje vatrene stihije u Sremčici, koja je odnela jedan život, električar kaže da je to veoma moguće, a posebno ako je neki majstor pokušao da popravi grejno telo.

- Uljani radijatori kao i druga grejna tela na struju kontroliše nekakav termostat. Oni su uglavnom opremljen zaštitom. Da bi termostat odradio svoj posao kao osiguranje koristi se termički osigurač, koji preuzima ulogu regulatora, ako dođe do kvara termostata. Neka pretpostavka je da uljani radijator može da izazove požar ako krene da radi neprestano i ako ne reaguje ni termički osigurač, ni termostat. Jako je mala verovatnoća da ne proradi termički osigurač, osim ako neko nije prespojio žice i tako onemogućio termičkom osiguraču da obavlja svoj posao. Svako grejno telo opremljeno je lampicom, ako se lampica ne ugasi, to je znak da taj termostat ne radi. E sada, ako je neko to popravljao, ako majstor isključi termički osigurač postoji velika šansa da se požar desi - kaže Tomislav za "Prvu".

Tomislav Mićić
Tomislav Mićićfoto: Printscreen/youtube/Prva Tv

Tomislav navodi da je najvažnije da grejna tela ne ostanu uključena i bez kontrole.

- Najvažnije je da se ne ostavljaju grejalice, pogotovo one koji imaju otvoreni plamen. Infracrvene grejalice koje zrače da ne budu blizu nekog zapaljivog materijala. Nikako da se ne suše stvari ili da se ostavlja uključena grejalica - kaže električar Tomislav Mićić za "Prva" Tv.

Kao posbnu opasnost izdvojio je grejalice koje se greju na plin, jer osim požara mogu da izazovu i gušenje.

Grejalica
Grejalicafoto: Prinstcreen/Youtube/Over the hills

Osim grejnih tela požare mogu izazvati i neregularno servisirani kablovi, kao i neispravni kontakti.

Svojevremeno je za "Blic" majstor Ljuba istakao da i manji potrošači poput frižidera, zamrzivača i kompjutra, koji ako rade 24 sata dnevno, mogu da dovedu do požara.

Kako je objasnio električar, iako oni ne vuku mnogo ampera, vuku struju konstantno, što vremenom može da dovede do topljenja izolacije na kablovima, ili utičnicama.

On je istakao tada i da građani često nesvesno povlače veoma opasan potez, kada stavljaju jače osugrače kako im ne bi iskakali. Time se samo povećava opasnost od izbijanja požara, jer, ako sklopka ne može da iskoči prilikom opterećenja, kablovi ne mogu da izdrže taj protok struje i dolazi do njihovog topljenja.

Bojler, zaboravljeni šporet i veš mašina neretko su, takođe, uređaji koji najčešće izazviaju požare, zaključuju stručnjaci.

Bonus video:

00:19

Izgoreli splav na Savskom keju

(Espreso / Blic, Tv Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.