"ZA TE PARE MOGU DA ODU I NA MORE": Jednodnevni đački izleti SKUPLJI od ekskurzija, RODITELJI SE HVATAJU ZA GLAVU
Ekskurzija, Foto: Vladimir Sporčić, beta ana slović, Printscreen/Twitter/Udruženje potrošača EFEKTIVA

DA LI JE REALNO?

"ZA TE PARE MOGU DA ODU I NA MORE": Jednodnevni đački izleti SKUPLJI od ekskurzija, RODITELJI SE HVATAJU ZA GLAVU

Đaci se naravno raduju, dok se roditelji pitaju – šta sve plaćaju

Objavljeno:

Iako nije sezona ekskurzija, agencije uvek nađu načun da "uvale" roditeljima "primamljive ponude" pa čak i tokom praznika i raspusta. Đaci se naravno raduju, dok se roditelji pitaju – šta sve plaćaju?

O tome koliko cene đačkih izleta deluju nerealno govori nedavna objava Udurežnja Efektiva koji su na svojom Tviter nalogu postavili ponude za izlete ponuđene jednoj osnovnoj školi i jednoj predškolskoj ustanovi. U jednoj od ponuda je izlet za učenike II razreda osnovne škole prilikom koga se obilaze Sremski Karlovci i manastir Krušedol.

Fruška Gora
Fruška Gorafoto: Printscreen / Youtube / Djordje Jojkic

U aranžman u našoj zemlji je osim prevoza autobusom uračunat i ručak, ulaznice, turistički vodič, lokalni vodič, lekar pratilac, osiguranje, troškovi organizacije i realizacije putovanja, bankarska provizija. Takođe, u cenu ulaze i gratis za jednog učenika na 15 plativih, gratis za odeljenjske starešine, vođu puta, i ako su blizanci u pitanju jedan plaća punu cenu a drugi ne plaća.

Sve u svemu agencija ovaj izlet naplaćuje 4.200 dinara, a na to treba dodati još 1.562,50 dinara nadoknade nastavniku, poreza i doprinose. Tako da će ovaj izlet koji traje 12 sati roditelji platiti ukupno 5.762,50 dinara, odnosno oko 49 evra.

Takođe, na Tviter nalogu Efektive objavljena je i ponuda druge agencije koja u slobodnoj prodaji nudi odlazak u Sarajevo četiri dana sa noćenjem za samo 10 evra više.

Isto Udruženje je ubrzo nakon ove objave došlo do još jedne "nerealne" ponude.

"Ako vam je izlet od Beograda do Sremskih Karlovaca za 50 evra skup, pošaljite dete na "veselu livadu" za 40 evra i tako uštedite!" napisali su i priložili sliku.

Mnogi roditelji javljali su se u komentarima ogorčeni zbog cena koje im škole i agencije nameću. Jedan od njih naveo je da za prvačiće od Beograda do Malog Iđoša izlet košta 5.600 dinara. Recimo, ekskurzija učenika šestog razreda s jednim noćenjem košta 11.500 dinara, a oni obilaze Zasavicu, Banju Koviljaču, Tršić i manastir Tronoša.

U Zaječaru jednodnevna ekskurzija za decu u vrtiću je 6.000 dinara - navela je jedna majka, dok je druga napisala da je cena jednodnevnog izleta do etno domaćinstva 4.975 dinara.

Jedan otac dodao je da izlet za vrtićku decu od tri godine do predškolskog uzrasta do Vesele livade na Rudniku košta 4.900 dinara. Pored toga, vrtićkoj deci nudi se i obilazak farme za 5.000 dinara. Izlet za osnovce do Borkovca košta 4.940 dinara, a isto toliko košta i izlet u Keltsko selo.

Ko se i koliko "ugrađuje" i da li su cene relane?

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, rekao je nedavno da su cene ekskurzija, rekreativnih nastava i izleta ulaze dodatni troškovi, poput dnevnica nastavnicima, učiteljima i lekarima za boravak sa decom, kao i „visokih poreza i doprinosa koje plaćaju državi“ za svakog od njih.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Sporčić

Oko 50 odsto novca ide hotelima, 20 odsto prevozniku, a od ostalih 30 odsto agencije zarade tek 10, tvrde u Juti. Jednodnevni izleti koštaju od 4.000 do 5.000 dinara. Još veća glavobolja za roditelje su sedmodnevne rekreativne nastave čija cena dostiže i 250 evra.

Kako je Seničić objasnio, to za minimum 20 ili 30 odsto uvećava ukupnu cenu putovanja.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: TV Prva Printscreen

Da se odlazak ne bi dovodio u pitanje, neke škole su zbog viših cena trodnevne ekskurzije skratile na dva dana, a dvodnevne na jedan.

Što nas dovodi do pitanja da li roditelji u tom slučaju treba da štede na deci?

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.