NUTRICIONISTKINJA BRANKA OTKRILA KOLIKO JAJA TREBA POJESTI ZA VASKRS: U jednom danu NE SMETE više od ovoga!
Branka Mirković, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

savet stručnjaka

NUTRICIONISTKINJA BRANKA OTKRILA KOLIKO JAJA TREBA POJESTI ZA VASKRS: U jednom danu NE SMETE više od ovoga!

Jaja su podložna kvarenju i zato ih treba držati u frižideru.

Objavljeno:

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o tome koliko vaskršnjih jaja je zdravo pojesti u jednom danu.

Vaskrs je veliki verski praznik, a deo ritualnog slavlja su i vaskršnja jaja. Sve se lepše i maštovitije ukrašavaju. Jaja se i poklanjaju, dobijaju na poklon, a i svaka porodica priprema kuvana ukrašena jaja.

- Običaj je da se kuckamo jajima i ko pobedi dobije jaje. Kako god bilo uvek se mnogo više jaja pripremi. Za Vaskrs se pojede mnogo više kuvanih jaja nego uobičajeno. Međutim, ne treba preterivati - upozorava nutricionista Branka Mirković.

Jaja se kvare

Jaja su podložna kvarenju i zato ih treba držati u frižideru.

- Obarena i ofarbana jaja i to samo nekoliko komada možete držati na stolu, ostala kada se ohlade ostavite da stoje do upotrebe u frižideru - dodaje naš nutricionusta.

- Ne treba preterivati sa količinom pojedenih kuvanih jaja. Često se prave razna takmičenja koliko ko može da pojede kuvanih jaja - kaže Branka.

Idealna mera jaja na dnevnom nivou:

1. Odrasli zdravi muškarci do 3 kuvana jaja 2. Odrasle zdrave žene do 2 kuvana jaja 3. Mladi tri do četiri kuvana jaja 4. Deca ne više od dva kuvana jaja 5. Starije osobe jedno do dva kuvanih jaja 6. Starije osobe sa zdravstvenim tegobama jedno kuvano jaje

- Dovoljno je ispoštovati tradiciju i pojesti kuvano jaje i ne treba preterivati u količini. Od kuvanih jaja mogu da se naprave odlične salate i jela - dodala je Branka.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.