KOLIKO KUVANA JAJA MOGU DA STOJE? Jedan trik pouzdano otkriva da li su SVEŽA, proverite odmah
ilustracija, Foto: ap photo amel emric, EPA andrej cukic, EPA MELANIE DUCHENE

obratite pažnju!

KOLIKO KUVANA JAJA MOGU DA STOJE? Jedan trik pouzdano otkriva da li su SVEŽA, proverite odmah

Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija

Objavljeno:

U nedelju slavimo najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, a nezaobilazan deo tradicije i svake trpeze svakako su jaja. Najčešće dileme ovih dana su gde je najbezbednije kupiti jaja, kako da znamo jesu li sveža, koliko dugo mogu da stoje...

Gradski Zavod za javno zdravlje takođe je izdao uputstvo kako da Uskrs proslavite bezbedno i izbegnete bilo kakve neprijatnosti.

Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i sl., ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

Kako da znamo da li su jaja sveža

• Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

• Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.

• Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.

• Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu “tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje

• Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode“ u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl.), jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminante (mikroorganizme, teške metale i sl.). Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.

• Vodite računa o higijeni u radu sa hranom - pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite - pre, u toku i nakon rada!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.