SPREMITE SE ZA JAK OLUJNI VETAR: Meteorolog Đurić upozorio da će OVA DVA DANA biti NAJKRITIČNIJA!
Vetrovito vreme, Foto: Beta

udari će ići i do 70 km/h

SPREMITE SE ZA JAK OLUJNI VETAR: Meteorolog Đurić upozorio da će OVA DVA DANA biti NAJKRITIČNIJA!

Dobra vest je da će u sredu biti sunčano i da se očekuju prosečne temperature za april

Objavljeno:

Prethodnih dana vreme u Srbiji bilo je veoma promenljivo i hladno, povremeno sa padavinama, ali vetar je uglavnom bio slab. Posle dužeg perioda sa slabim vetrovima, sreda i petak doneće nam vrlo vetrovito vreme.

U Srbiji će u sredu biti veoma vetrovito. Iznad našeg područja biće izražen gradijent vazdušnog pritiska, odnosno razlika, jer će se iznad severa i zapada Srbije i Balkana nalaziti viši vazdušni pritsak, a iznad istoka Srbije i Balkana nalaziće se snižen vazdušni pritsak.

Takva sinoptička situacija usloviće da u Srbiji u sredu bude veoma izraženo severozapadno visinsko strujanje.

U većem delu Srbije u sredu će duvati umeren do jak severozapadni vetar, uz udare preko 40, pa i preko 50 km/h, dok će najjači vetar duvati na istoku Srbije.

U Timočkoj i Negotinskoj Krajini i na planinama istočne Srbije severozapadni vetar imaće povremeno olujne udare i preko 60-70 km/h, pa se preporučuje oprez i na otvorenom, ali i u saobraćaju.

Dobra vest je da će u sredu biti sunčano i da se očekuju prosečne temperature za april. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 17°C.

Najjači vetar duvaće pre podne i sredinom dana, dok bi krajem dana vetar oslabio, a u noći ka četvrtrku biće u skretanju na slab južni.

Vetrovito vreme
Vetrovito vremefoto: Beta/Dragan Gojić

Tokom četvrtka dan će biti pravi prolećni, uz sunčano vreme i slab južni i jugoistočni vetar, a maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C.

Inače, u drugoj polovini sedmice nad severozapadom Evrope i iznad Atlantika nalaziće se veoma snaža ciklon, koji će doneti orkansku oluju Britanskim ostrvima. Pod uticajem ovog ciklona, u severnom Jadranu formiraće se sekundarni ciklon, koji će jačati i u petak će se svojim centrom prmeštati preko severa Srbije i Panonske nizije prema centralnoj Evropi.

Osim što će ovaj ciklon doneti Srbiji jače pogoršanje vremena, doneće i košavu. U Srbiji će u petak duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Vojvodina) i veoma jak, a na jugu Banata i u u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i preko 80 km/h.

Prema kraju dana vetar će oslabiti i biti u skretanju na zapadni.

Tokom većeg dela vikenda vetar će biti slab, a u nedelju posle podne i uveče ponovo će početi da duva košava, a jugoistočni vetar biće jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima.

Bonus video:

02:34

TREBA LI DA SE PLAŠIMO CRVENIH KIŠA? Sagovornici Kurir televizije: Ovako se možete zaštititi od KANCEROGENIH PM čestica u vazduhu

(Espreso / Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.