NIKAKO NE KREĆITE NA PUT AKO IMATE OVE SIMPTOME: Čak i ako ih osetite u toku vožnje-ZAUSTAVITE VOZILO!
Vozač, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

NIKAKO NE KREĆITE NA PUT AKO IMATE OVE SIMPTOME: Čak i ako ih osetite u toku vožnje-ZAUSTAVITE VOZILO!

Mikrosan karakterišu kratke epizode nedostatka svesti i predstavlja jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća u svetu

Objavljeno:

Vreme praznika i slobodni dani idealni su da odete na produženi vikend negde. Pred put uvek je važno da budete dobro naspavani kako vam put i vožnja ne bi teško pali. U suprotnom, nedovoljno odmora može da dovede do mikrosana.

Mikrosan karakterišu kratke epizode nedostatka svesti i predstavlja jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća u svetu. Obično traje od dve do četiri sekundi tokom kojih se vozač "isključuje" na tren, ne shvata šta se dešava i verovanja je da je samo u pitanju nedostatak koncetracije.

Prema studiji koju je sprovela "Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima Sjedinjenih Država", kada vozač vozi brzinom od 80 km/h i doživi mikrosan u trajanju od samo tri sekunde, on tada vozi naslepo više od 50 metara.

Umor
foto: Profimedia

Klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije su karakteristični simptomi koji prethode mikrosnu. Nedostatak odmora, posebno nakon intenzivnog radnog dana, dovodi do umora i pospanosti, a simptomi se pojačavaju i nakon obilnog ručka ili večere.

Prema "Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima", periodi između 10 i 12 sati uveče, dva i pet sati ujutru, kao i rano popodne između dva i četiri sata posle podne su trenuci kada umorni organizam najlakše tone u san.

Zato, nikako ne sedajte za autu i ne krećite na put, ukoliko se niste dovoljno odmorili. Ako primetite neke od gore navedenih simptoma, najbolje je da zaustavite auto na bezbednom mestu, napravite pauzu i unesete tečnost u organizam.

01:57

ZANEMARIVANJE DECE: Zbog sopstvenih problema roditelji zanemaruju sopstvenu decu

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.