U LAŽNIM LEKOVIMA OTROV ZA PACOVE, CEMENT I PESTICIDI: Nelegalna prodaja zastupljena u Srbiji, pazite se
Lekovi, Foto: Profimedia

oprez!

U LAŽNIM LEKOVIMA OTROV ZA PACOVE, CEMENT I PESTICIDI: Nelegalna prodaja zastupljena u Srbiji, pazite se

Dobro je što je, ipak, došlo do istorijskog pada u prodaji nelegalnih lekova

Objavljeno:

U falsifikovanim lekovima na crnom tržištu u Srbiji mogu se naći i otrovi za pacove, ostaci cementa, pesticidi i drugi kontaminirani sastojci, kaže Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata.

Društvene mreže i sajtovi napravili su veliku pometnju, te građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente. Poručuje i da je ipak došlo do istorijskog pada u prodaji nelegalnih lekova.

Lekovi / Ilustracija
Lekovi / Ilustracijafoto: Profimedia

Špadijer, naime, objašnjava za RTS da su 2019. godine počeli sa edukacijom građana, koji na internetu i društvenim mrežama nisu znali da prepoznaju crno tržište, ističući da je i to razlog zbog kojeg je došlo do "istorijskog pada".

"Proizvodili su u regionu, ali i u drugim zemljama. Putem crnog tržišta dolazili su do nas i distribuirali se putem društvenih mreža. Pitanje je šta je u takvim lekovima – u kakvim uslovima su pravljeni i koje su sirovine korišćene“, objašnjava Špadijer.

Igor Špadijer
Igor Špadijerfoto: Printscreen/RTS

Naglašava da su u lažnim suplementima stučnjaci pronalazili i otrove za pacove, ostatke cementa, pesticide i druge kontaminirane sastojke.

Na pitanje šta navodi građane da kupuju lekove na crnom tržištu, Špadijer objašnjava da se u praksi pokazalo da su često u zabludi, da ne razlikuju legalnu odnelegalne prodaje, kao i da su društvene mreže i sajtovi napravili veliku pometnju.

"Dijetetske suplemente kontroliše sanitarni inspektor, dok crno tržište MUP i Uprava carina u koordinaciji“, zaključuje Špadijer.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.