NOVI FEUDALIZAM U SRBIJI: Da li će notari da nam skidaju kožu s leđa!?
Foto: Profimedia

advokati besni!

NOVI FEUDALIZAM U SRBIJI: Da li će notari da nam skidaju kožu s leđa!?

Notari će ubuduće ubuduće imati veća ovlašćenja nego što su imali dosad, advokati se bune, a građani se s razlogom pitaju: da li će im notari udariti po džepu?!
Objavljeno:

Pored najavljenih predsedničkih izbora, ovaj mesec obeležio je i početak rada notara u punoj snazi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa predviđeno je da od 1. marta 2017. godine, u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani javni beležnici, poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa pređu u njihovu isključivu nadležnost.

To znači da će od sad građani moći da overavaju neophodna dokumenta samo kod javnih beležnika, naravno, ako ih ima u opštini u kojoj žive.

Naime, prema rečima Minsitrastva pravde Srbije, cilj je bio da se rasterete sudovi.

Oni su u Srbiji počeli da rade od septembra 2014. godine, kao nova pravosudna profesija koja će preuzima poslove za koje nije neophodno vođenje sudskog postupka.

Broj javnobeležničkih mesta određuje ministar pravde, a jedno javnobeležničko mesto određuje se na svakih 25.000 stanovnika.

foto: Zorana Jevtić

Građani su izmenama itekako nezadovoljni. Naime, javni beležnici su dobili dodatni posao, a građani će zbog toga imati veći trošak. Sve ono što ste u sudu mogli da završite za tili čas, i za manji iznos novca, sada ćete raditi kod notara za veću sumu, a usput se naoružajte i strpljenjem, jer se bujice ljudi nalaze u kancelarijama javnih beležnika već od prvog dana! Još je interesantnije što se overavanje potpisa za podršku kandidatima na predsedničkim izborima sada vrši upravo kod notara!

Cenovnik kod notara

*Overa potpisa za fizička lica 360 dinara

*Overa potpisa za pravna lica 1.260 dinara

*Prepis dokumenta 270 dinara

*Overa kopije, prva strana 540 dinara

*Overa kopije, ostale stranice 360 dinara

*Izlazak na teren 2.700 dinara

Primera radi, prosečna overa potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, dok je u sudovima bila 160 dinara.

Po svemu sudeći, država kao da je odlučila da uđe u novi, unosan "biznis", sa notarima u centru zbivanja! S obzirom da je overa dokumenata znatno skuplja nego što je bila u sudovima svi se pitaju jedno. Gde se sliva promet koji javni beležnici ostvare? U državnu kasu naravno, a uvid u to ima ko? VI (građani) sigurno ne!

Ipak, postavlja se pitanje, ko određuje cene overavanja potpisa. Da li to rade sami notari?

Iz Ministarsva pravde u razgovu za naš portal rekli su da ne postoji nikakva šansa da javni beležnik sam određuje cene.

- Kao što je istaknuto na našem sajtu, cene overavanja svih potpisa i dokumenata vrše se na osnovu javno beležničke tarife, dok za poslove koje preduzima javni beležnik, a koji nisu opisani u tarifi, cena se utvrđuje upoređivanjem sa sličnim poslovima čija je vrednost utvrđena ovom tarifom.

Ipak, i iz ove izjave je prilično jasno da proizvoljnosti svakako ima.

Kao i 2014. advokati su ušli u otvoreni sukob sa vlastima zbog javnih beležnika. Oni iz zapravo optužuju da im kradu posao! U stvari, znači da su notari ušli na mala vrata i proširili svoju nadležnost, a to ide na štetu advokata i advokature kao profesije. Naime, notar sada može da sastavlja Ugovor o nepokretnosti, odnosno da daje svoje obrazloženje, a to je ranije bilo samo u službi advokata, dok je notar samo mogao da potpiše.

Advokat Simić Željko u razgovoru za Espreso.co.rs rekao je da postoji opšti trend da se od advokature ciljano stvara neprijatelj.

foto: Twiter / Simić Željko

- Overe kod notara su za građane skuplje nego što su bile kod sudova. Ono na čemu je advokatura insistirala, upravo da bi građanima bilo jednostavnije i prihvatljivije, jeste da se izjednače cene overa kod notara sa cenama koje su bile u sudovima. A činjenica je da se konituirano deo tržišta otima advokaturi. Poslednja promena je da se po službenoj dužnosti pokreću ostavinski postupci, što se nije radilo godinama unazad. Ovo što se radi nije dobro, jer advokati mogu da pomognu da pravosuđe radi bolje i da daju svoj doprinos, jer su prisutni u svim tim postupcima i nema potrebe stvarati neprijatelje od advokata.

On je dodao da se u advokatskim komorama ozbiljno razmišlja šta dalje uraditi, i da je možda najbolje uvesti sistem kakav postoji u Nemačkoj, Švajcarkoj ili Kanadi.

- To je za građane jako dobro, jer svaka advokatska kancelarija može da se koristi i kao notarska i to je sistem u kojem je advokat istovremeno i notar. To vodi pojeftinjenju cena overa, što je i građanima u interesu, plus ne može da se dođe u situaciju da notari vraćaju građane zbog velikog obima posla - zaključio je Simić.

Iako se bez advokata kao govornika i čuvara zakona ne može zamisliti pravna moderna država, vlast je ipak odlučila da ih malo "lakta" novim propisima.

(M.Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.