RUŽE SA MIRISOM LIMUNA IZ SRPSKOG SELA STIGLE DO HOLANDIJE: Stošići napravili OZBILJAN PORODIČNI BIZNIS! (FOTO)
Ruže, Foto: Printscreen / RTS

SJAJNO

RUŽE SA MIRISOM LIMUNA IZ SRPSKOG SELA STIGLE DO HOLANDIJE: Stošići napravili OZBILJAN PORODIČNI BIZNIS! (FOTO)

Već godinama, jedini u Srbiji, po licenci, proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi

Objavljeno:

Selo Milutovac u trsteničkoj opštini poznato je po kalemarskoj proizvodnji. Većina od pet stotina domaćinstava proizvodi voćne sadnice i lozne kalemove, a od pre dve decenije bave se i uzgojem ruža. Porodica Stošić prednjači u ovom poslu.

„Od ove godine smo krenuli Francusku prvi put. I Kuvajt je krenuo od Nove godine. Njima se rade neke mirisne note, stablašice, ukrštanjem tri različite sorte. Ove godine već su rezervisali 10.000 stablašica za njih”, navodi Dragan Stošić, iz Milutovca.

Dodaje da ima ruže sa mirisom limuna, jabuke: „Ima sada najnovija vrsta 'Lena'. Ona se koristi za eterična ulja, tako da najviše ta sorta ide za Holandiju”, kaže Dragan.

Stošići su počeli skromno, pre 20 godina, sa 5.000 sadnica. Mesto na kome je nekada bio vinograd, na Milutovačkoj smonici, pokazalo se idealnim za uzgoj ruža.

1 / 3 Foto: Printscreen / RTS

„Dovoljno je ovako kada se stavi podloga, da se polije, baci đubre i onda padne neka kišica da pripomogne. I ja se sećam, baš jednom, kada su dolazili Holanđani. Oni ne mogu da veruju da se ruža ne poliva preko cele godine", ističe Aleksandar Ognjanović, kalemar iz Milutovca.

Već godinama, jedini u Srbiji, po licenci, proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi.

„Ovo je porodični posao, nas pet iz kuće trenutno radi i planiram da se bavim time i u budućnosti", kaže Stefan Stošić.

Iako je ovo porodični posao, Stošići, tokom sezone angažuju i desetak najiskusnijih kalemara u selu.

„Sezona je najveća, od oktobra sada do aprila meseca. Znači, radi se u hali, radi se na njivi, radi se sve. Moramo da se angažujemo maksimalno, od 7 sati ujutru 5 popodne", objašnjava Ljubodrag Jugović, kalemar iz Milutovca.

Uz velika ulaganja, pod otvorenim nebom, nije lako poslovati, ali se trud isplati. Stošićima je kraljica cveća omogućila da i u našoj zemlji žive po zapadnim standardima.

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.