NAKON DUŽEG VREMENA OGLASIO SE DR STEVANOVIĆ: Poručio je samo 1 STVAR u vezi KORONE, dobro ZAPAMTITE njegove REČI
Goran Stevanović, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

pandemija

NAKON DUŽEG VREMENA OGLASIO SE DR STEVANOVIĆ: Poručio je samo 1 STVAR u vezi KORONE, dobro ZAPAMTITE njegove REČI

Doktor ne isključuje mogućnost da dođe do nekog novog velikog talasa zaražavanja

Objavljeno: 22:58h

Tri godine nakon početka kovid pandemije član Kriznog štaba i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije Goran Stevanović kaže da ova priča još uvek nije završena uprkos tome što je situacija bolja nego na početku.

- Znamo nešto više o bolesti, imamo čime da lečimo, imamo čime da vakcinišemo i preveniramo. Samo da se malo više držimo discipline svi zajedno, ali još uvek priča nije završena - izjavio je Stevanović za 24sedam.

Na pitanje da li je veći optimista nego pre na početku pandemije, on objašnjava da je "neprijatelj i dalje tu".

- Infektolozi su čudna fela doktora, a mi nemamo pravo na optimizam već moramo da se prilagodimo situaciji. Mi smo pre tri godine ušli u bitku sa potpuno nepoznatim neprijateljem koji je imao sve adute u svojim rukama. Mi na početku nismo imali ni jedan adut, sem svoje volje, organizacije, hrabrosti i angažovanja svih ljudi iz zdravstvenog sistema. I onih pored zdravstvenog sistema koji su pomagali. Danas neprijatelj je tu i prilagođava se, znamo ga bolje pa se prilagođavamo njemu - kaže dr Stevanović.

Goran Stevanović
foto: Printscreen

Dodaje da su infektolozi školovani da se bore sa infekcijama, kao i da im je to radni zadatak.

- I ako ne bude kovid, biće nešto drugo, treće, peto... kao i do sada - kaže on.

Moguće je i novo veliko zaražavanje

Doktor ne isključuje mogućnost da dođe do nekog novog velikog talasa zaražavanja.

- To je mogućnost koja postoji, a postoji mogućnost da se polako ugasi i postane endemska bolest. Vi to ne možete nikako da predvidite. To je nešto što je biologija samog virusa i kako on odluči da će mu biti najbolje da preživi, mi moramo da se prilagodimo - kaže on.

Stevanović kaže da se ne seća svoje prve sednice kriznog štaba.

- Sednica je bilo mnogo, odlučivalo se o mnogim stvarima a naš deo je bio medicinski. Epidemiolozi su imali mnogo teži posao od nas kliničara. Mi smo samo kako se pojavi neka nova terapijska opcija morali da procenimo i to je veliki tim radio procenu da li to "drži vodu" i da li nam treba. Naše je bilo da na kriznom štabu iznesemo da postoji neki lek i da tražimo da ga nabavimo. To je bio naš posao, a svako je radio svoje - kaže dr Stevanović.

Šangaj, Kina, Korona, Korona virus, Koronavirus
foto: Profimedia

Što se tiče rada Infektivne klinike, koju vodi, kaže da se rad menja i prilagođava iz nedelje u nedelju, shodno broju obolelih.

- Što bi rekla jedna moja koleginica jutros na kolegijumu, nama je dovoljna jedna svadba sa jednom neispravnom mladenačkom tortom i da dobijemo 100 pacijenata sa digestivnim tegobama. Tog trenutka naše odeljenje za crevne infekcije sa 20 kreveta se širi na susedna tri odeljenja. Mi se prilagođavamo situaciji. Imamo mali broj bolesti koje su hronične, sve su one akutne. Kako se jedna bolest pojavi u većoj meri mi uskačemo - kaže on.

Dr Stevanović kaže lekari klinike pokušavaju da nadoknade ono što dve godine nisu stizali da rade a što se tiče redovnih pregleda hroničnih bolesnika, poput onih sa HIV-om ili hroničnim hepatitisima.

Što se tiče ostalih pacijenata tu je veliki broj broj bolesnika sa septičnim stanjima, neuroinfekcijama i drugim standardnim patologijama.

- Čekamo da počnemo da zbrinjavamo jedan deo bolesnika sa kovidom i to će verovatno desiti narednih dana kada bude stiglo uputstvo od Ministarstva zdravlja. Mi zbrinjavamo one koji su oboleli od kovida i imaju teške forme bolesti koje zahtevaju bolničko lečenje. To je ono što pripada infektolozima i pulmolozima. Bolesnici koji imaju teške osnovne bolesti, a samo su kovid pozitivni biće zbrinjavani u matičnim ustanovama - objasnio je on.

(Espreso/24sedam)

01:41

PRETI OPASNOST DA SE KORONA VIRUS I VIRUS ZAPADNOG NILA UDRUŽE?! Infektolog objasnio šta će se desiti ako se ove dve bolesti SPOJE


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.