MALO KO JE ZNAO: Čuveni srpski SVETAC se zamonašio u manastru Tvrdoš (FOTO)
Sveti Vasilije, Foto: spc.rs

LEPA PRIČA

MALO KO JE ZNAO: Čuveni srpski SVETAC se zamonašio u manastru Tvrdoš (FOTO)

Iako je ranije postojao očuvan zapis o ktitorima ove Svetinje, ono je vremenom uništeno, ali je ostalo u narodu, pa se tako i iznosi pretpostavka o tome da su car Konstantin i carica Jelena zaslužni za gradnju ove Svetinje

Objavljeno: 18:56h

Zadužbina cara Konstantina i mati mu Jelene, manastir Tvrdoš u novije vreme je poznat po Svetom Vasiliju, koji se u njemu zamonašio i službovao.

Nalazi se na obali rece Trebišnjice, u blizini Trebinja, a smatra se da je izgrađen tokom četvrtog veka. Narodno predanje koje ga prati, veli da su značajni ktitori ove Svetinje, koja je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice bili i srpski kralj Milutin i herceg Stjepan Vukčić Kosača.

Kako navodi "Zadužbine-nemanjića", u pitanju je manastir koji važi za najstariji na području Hercegovine, koji i danas funkcioniše.

Danas je ova svetinja, osim po činjenici da se Sveti Vasilije u blizini rodio i u tom manastiru zamonašio i obavljao svešteničku dužnost, poznata i po vinskom podrumu.

Rušen, pa obnavljan

Iako je ranije postojao očuvan zapis o ktitorima ove svetinje, ono je vremenom uništeno, ali je ostalo u narodu, pa se tako i iznosi pretpostavka o tome da su car Konstantin i carica Jelena zaslužni za gradnju ove svetinje.

Upravo to predanje svedoči da je manastir Tvrdoš podignut na mestu, na kome se pretpostavlja da je boravio i apostol Pavle, kada je propovedao hrišćansko učenje.

Nakon obnove manastira za vreme vladavine kralja Milutina, njegov primer sledi i dva veka kasnije herceg Stjepan Vukčić Kosača, koji je tada vladao Trebinjem.

Manastir je stradao u drugoj polovini 15. veka, baš u vreme kada su turske snage zavladale tim područjem, da bi bio obnovljen početkom 16. veka.

Sveti Vasilije i manastir Tvrdoš

U neposrednoj blizini današnjeg manastira nalazi se rodno mesto Stojana Jovanovića, kako je bilo svetovno ime Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog.

Ovaj svetac je svoj monaški postrig primio upravo u Tvrdošu, gde se prethodno i podvizivao. Kasnije postaje i episkop trebinjski, a manastir napušta 1651. godine. Upravo u vreme njegovog boravka je među srpskim življem ova Svetinja dobila na značaju.

U narednim godinama Tvrdoš je značajnije oštećen tokom zemljotresa u Dubrovniku. Iako su monasi stali na mletačku stranu tokom ratova krajem 17. veka, manastir tokom narednog perioda najpre oštećuju turske, pa mletačke snage.

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.