"U FRIŽIDERU MI MIŠEVI UMIRU OD GLADI": Stanko je živeo na smetlištu, ali kaže da je tad bar IMAO ŠTA DA JEDE!
Stanko Ignjatović, Foto: Printscreen/Youtube/Srećko Stipović

njegov vapaj niko ne čuje

"U FRIŽIDERU MI MIŠEVI UMIRU OD GLADI": Stanko je živeo na smetlištu, ali kaže da je tad bar IMAO ŠTA DA JEDE!

"Onda smo ogulili sve. Svega je bilo, raznoraznih kobasica, konzervi, praška, veš mašine"

Objavljeno:

Stanko Ignjatović (68) iz Želeće kod Žepča, živeo je u maloj kući dva sa dva, bez vrata i prozora samo sa jednim kaminom. Zbog socijalne pomoći od samo 145 KM, oblačio se i hranio sa smeća.

Iako u nehumanim uslovima, Stanko se ne žali na svoj život. Godinu i po dana je živeo na smetilištu opštine Žepče. Široj javnosti postao je poznat nakon što ga je lokalni šumar prijavio kao kandidata jedne stranke na lokalnim izborima za skupštinu u Bosni i Hercegovini.

- Ovde sam živeo 18 meseci, sto posto istina... Bez vode i struje. Kada je bilo leto, ugrejem vodu na Suncu pa se okupam. U ovoj kućici imao sam kamin koji me je grejao i pomogao da preživim zimu, njega mi je dao direktor socijlanog - objašnjava Stanko u videu pokazivajući na kućicu u kojoj je živeo zajedno sa svojim psom kojeg je zvao Šnjučko, za koga kaže da je znao pevati, a omiljena pesma bila mu je "Violino ne sviraj".

Stanko je ispričao da se ranije uglavnom hranio otpatcima na smetilištima. Nakon nekih proslava, otišao bi tamo i probrao mesa za sebe. Kaže da je 2014. godine bilo dobro vreme za njega, iako su bile poplave, jer je tada mogao uzeti puno hrane i ostalih stvari nakon što su iste završavale na deponiji.

- Onda smo ogulili sve. Svega je bilo, raznoraznih kobasica, konzervi, praška, veš mašine. Sve što sam mogao prodati od toga, ja sam prodao. Prašak dolazi u foliji, njemu ništa ne fali, njega sam prodavao, pa recimo šta je tu bilo garderobe - objašnjava Stanko koji kaže da je u tom periodu nailazio i na pare, ali veruje da je to neko namerno ostavljao.

Sada je u nešto većoj kući ali i dalje kaže da nema od čega da živi. Marta 2018. godine Stanko je nakon zdravstenog problema bio u bolnici, ali kad se vratio nije se mnogo šta promenilo. Socijalno mu daje 145 maraka, od čega veći deo ide na troškove, te za njega ne ostane ništa. Takođe, čeka na penziju već punih 5 godina. Kaže da je uzimao i advokata ali da i dalje sve čeka.

Stanko objašnjava da je ipak pored svega srećan čovek jer ima struju i vodu u novijoj kući, i da nema za čim žaliti jer ima i sina:

- Imao sam drugu ženu mlađu od mene 21 godinu, ona je imala 29 ja imao 50 godina. Imamo sina, ide u 9. razred, dobar je đak. Nego kaže da hoće da upise Bogosloviju. Ja mu kažem budi pametan, upiši nešto za šumara ili poštara, tu ima para, mada ko će ga znati, sada i popovi imaju tarifu. Pre je bilo da se da od srca, a sada već i nije tako. Ne bih želeo da nema da šta da jede kao ja. Jer ja nemam se na šta grejati, nemam šta jesti, ali sit gladnog ne razume. Eno u frizideru dva miša vise od gladi, ni oni nemaju šta jesti - kaže Stanko na kraju razgovoru za jutjub kanal Srećko Stipović, dodajući da se šali za miševe, samo želi predstaviti svima realnu sliku, da živi i više nego skroman život.

(Espreso / Blic / Srećko Stipović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.