DRŽAVA DALA NOVI ROK NEIMARIMA: Sve više NAPUŠTENIH GRADILIŠTA, jedno takvo u PRESTONICI stanare čeka 40 GODINA!
Napuštena zgrada, Foto: Printscreen/RTS

izgradnja

DRŽAVA DALA NOVI ROK NEIMARIMA: Sve više NAPUŠTENIH GRADILIŠTA, jedno takvo u PRESTONICI stanare čeka 40 GODINA!

Do sada nijedan nesavestan investitor u prestonici nije kažnjen zbog toga

Objavljeno:

U Srbiji ima gotovo 50.000 nezavršenih stambenih i poslovnih zgrada – najviše u prestonici. Država treći put produžava rok za njihov završetak i sada je to maj 2025. godine. Ko do tada ne privede posao kraju, plaćaće porez na imovinu kao da je objekat završen.

U Srbiji je sve teže naći lokaciju za gradnju. U isto vreme, veliki je broj napuštenih gradilišta. Jedno takvo u centru prestonice, na mestu nekadašnjeg parka, već 40 godina čeka stanare.

Napušteno gradilište
Napušteno gradilištefoto: Printscreen/RTS

A 16 godina prazna i oronula stoji i zgrada na Terazijama. Njena vrednost procenjuje se na desetine miliona. Vlasnik je sredio prizemlje, dva lokala izdaje knjižari i kockarnici, ali je na spratovima prazan poslovni prostor.

"Država treba da promeni poresku politiku, da se primeni progresivno oporezivanje. To je model koji postoji u zapadnim zemljama", ukazuje šefica jedinice za imovinu iz NALED-a Jasmina Radovanović.

Uroš Vukomanović iz Udruženja procenitelja Srbije kaže da su napuštene lokacije veliki potencijal, ali i problem za državu.

"Njihovim stanjem u fazi gradnje, lokalna samouprava nije u prilici da naplati stotine hiljada evra poreza na imovinu. Uprava javnih prihoda može da prihoduje od PDV-a, njihove ekonomske aktivnosti, pogotovu za komercijalne objekte", navodi Vukomanović.

Nedovršeni objekti pod hipotekom

Do sada nijedan nesavestan investitor u prestonici nije kažnjen zbog toga. Naprotiv, ima i onih koji su i po nekoliko puta nedovršen objekat stavljali pod hipoteku.

"Ako o dospelosti investitor ne vrati hipotekarni kredit banci, ona ima puno pravo da inicira prodaju predmetne zgrade u postupku javnog izvršenja pred nadležnim javnim izvršiteljem. To otvara mogućnost da se problem reši tako što će novi kupac predmetne zgrade, završiti zgradu", kaže advokat Nikola Premović.

Napuštena zgrada
Napuštena zgradafoto: Printscreen/RTS

Komisija za utvrđivanje broja takvih gradilišta ne postoji. Pre 15 godina evidentirano je oko 500 gradilišta i skoro pola miliona napuštenih kvadrata.

Iz grada poručuju da su spremni da se uhvate ukoštac sa problemom napuštenih gradilišta. To će ubuduće biti zadatak nove komunalne policije.

"Pomno će pratiti sve napuštene lokacije, evidentirati i u skladu sa statusom tih lokacija reagovati ili sa inspekcijom ili sa nekim drugim organima, koji mogu privesti nameni sve te objekte", poručuje gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković.

 Miroslav Čučković
Miroslav Čučkovićfoto: Filip Plavčić

Ministarstvo dalo još jednu šansu

Građevinske dozvole pre 2009. godine izdavale su se bez rokova izgradnje. To je razlog što mnogi od njih ni danas nisu završeni.

I njima i investitorima kojima su od septembra 2009. izdavane dozvole sa rokom izgradnje resorno ministarstvo daje još jednu šansu – da završe započete objekte najkasnije do 25. maja 2025. godine. Novih rokova, kažu, neće biti.

"Sankcija za nepostupanje u ovom roku je da objekti iz legalnog prelaze u nelegalno. Sve do njihovog rušenja, moraju i da plate državi porez na imovinu kao da je objekat završen", kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Primera savesnog i odgovornog građevinarstva ima. U Italiji, posle predviđenog roka za završetak gradnje, bez obzira na to da li je objekat gotov, investitor plaća gradsku rentu i porez na imovinu.

(Espreso / RTS / Olivera Vukosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.