ODMAH LETIŠ IZ KUĆE, A PRETI I 10 GODINA ROBIJE: Stupio na snagu zakon koji staje na put nasilnicima u Srbiji!
Foto: Mitrovica info

podrška za ove novine!

ODMAH LETIŠ IZ KUĆE, A PRETI I 10 GODINA ROBIJE: Stupio na snagu zakon koji staje na put nasilnicima u Srbiji!

Najavljene su rigorozne mere, a o čemu se tačno radi?

Objavljeno: 08:02h

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici danas je krenuo s primenjivanjem.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Najavljene su rigorozne mere, a o čemu se tačno radi?

Novim odredbama nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici predviđene su rigorozne sankcije prema nasilniku, a prva i najbitnija, i koja donosi jednu od najvećih promena do sada je izbacivanje nasilnika iz porodične kuće ili stana, kao hitna mera!

foto: Stock

Do sada se uvek dešavalo da žene budu te koje moraju da napuštaju dom nakon nasilja i da skrovište traže u sigurnim kućama. Da li će se ovog puta nešto promeniti?

Miljana je profesor, dobila je sina pre šest meseci, a BORI SE ZA ŽIVOT! Pomozimo joj da pobedi!

U fokusu su same žrtve, da se one ne izmeštaju iz svoje sredine - objasnili su iz resornog ministarstva.

foto: Profimedia

Iseljenje nasilnika je hitna mera i ona traje do okončanja svih postupaka. Takođe, nacrt zakona poznaje i meru privremene zabrane kontaktiranja i prilaska, a sud prema zakonskim izmenama ima 24 sata da odluči o ovim merama, koje predlaže tužilac.

Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

foto: Shuterstock

No, to nije jedina rigorozna mera koja se predviđa, pa zatvorske kazne koje su najavljene idu i do 10 godina, potvrdio je medijima državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Ilić.

foto: Marina Lopičić

Treća, bitna novina je i što veći deo ovlašćenja, kada su slučajevi nasilja u pitanju, sa centara za socijalni rad prelazi na Tužilaštvo. Kako centri za socijalni rad nisu imali mogućnost da kazne ili privredu nasilnika, sada se očekuje efektnija borba protiv nasilnika, ali i efektnija prevencija istog, smatraju u Ministarstvu za socijalnu politiku.

Zanimljiva je i zakonska odredba da policijski službenici za sprečavanje nasilja u porodici i nosioci pravosudnih funkcija koji su obuhvaćeni ovim zakonom moraju da prođu specijalizovanu obuku za koju im se izdaju i sertifikati od Pravosudne akademije.

foto: Stock

Kazne za neprijavljivanje

Nacrt ovog zakon poznaje i kaznu zatvora do 60 dana ako lice prekrši hitnu meru ili meru zaštite od nasilja u porodici propisanu Porodičnim zakonom.

Novčanom kaznom od 50.000 dinara do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice koje ne prijavi saznanje o izvršenom nasilju u porodici, stoji u nacrtu! Ko god ima saznanja o nasilju u porodicama, dužan je, prema novim zakonskim odredbama, da to i prijavi.

Bonus video:

Ispovest žene koja je preživela porodični pakao

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.