POLA SRBIJE NEMA POJMA KO JE PRAVA BABA MARTA! Njeno ime često spominjemo, a ne znamo ISTINU o ĆUDLJIVOJ STARICI
Baba Marta, Foto: Profimedia

legenda

POLA SRBIJE NEMA POJMA KO JE PRAVA BABA MARTA! Njeno ime često spominjemo, a ne znamo ISTINU o ĆUDLJIVOJ STARICI

U Bugarskoj Baba Marta se proslavlja prvog marta i tradicionalno se prijateljima daruju crveno-bele lutkice koje prema verovanju donose zdravlje i sreću

Objavljeno:

Koliko često ste u životu, naročito od starijih ljudi, čuli izraz Baba Marta, a da zapravo i ne znate šta to zapravo znači?! Reč je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija meseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vreme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.

Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zaduvaju vetrovi i padne sneg kada mu vreme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz - "Baba Marta".

Vreme u Beogradu
Vreme u Beogradufoto: Nenad Kostić

Ime Babe Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

Legenda kaže da se ona prvi put razljutila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva meseca. Od tada je, ta uvređena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmehom donosi prolećnu radost.

Proleće
Prolećefoto: Profimedia

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

Poznato je da se u Bugarskoj Baba Marta proslavlja prvog marta i da se tradicionalno prijateljima daruju crveno-bele lutkice koje prema verovanju donose zdravlje i sreću.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.