VELIKE POPLAVE PRETE BALKANU NA PROLEĆE! Ozbiljno upozorenje američkih meteorologa!
Foto: AP, Ilustracija

ovo nije šala

VELIKE POPLAVE PRETE BALKANU NA PROLEĆE! Ozbiljno upozorenje američkih meteorologa!

Sve zavisi od toga da li će se poklopiti kiše i otapanje snega
Objavljeno: 09:35h

Američka meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za proleće koje je pred nama.

Prema ovoj prognozi, hladno vreme zadržaće se sledećih nekoliko nedelja na području severne i istočne Evrope, piše Index.hr.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Biće hladno u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Varšavi i Minsku sve do početka aprila - pišu meteorolozi AccuWeathera. Pravo proleće će prvo stići na Sredozemno more, dok će produžena zima i dalje "mučiti" veliki deo Evrope.

Zbog prodora polarnog vazduha, tokom marta će na području Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Nemačke i Danske još uvek vladati pravi mraz. Tek u aprilu se očekuju temperature uobičajene za proleće. Najtoplije će u proleće biti na području koje se proteže od Španije preko juga Francuske do Italije. Topao vazduh iz Afrike znači nadprosečne temperature na tom području, a moguća su i sušna razdoblja.

foto: Beta / Emil Vas

Naleti toplog vazduha pojačaće se na području Francuske i Nemačke u aprilu, i stvoriće uslove za stvaranje oluja. Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i središnje Francuske i južne Nemačke.

U AccuWeatheru opominju da bi neke od ovih oluja mogle dostići i snagu orkana, i doneti sa sobom belike poplave. Čak postoji mogućnost pojave tornada.

Kad je reč o našem Balkanu, čeka nas jedno prosečno proleće, što se tiče temperatura. Početak proleća obeležiće nešto niže temperature nego što je uobičajeno, a do maja će biti promenljivog vremena - i toplih i hladnijih dana.

Topliji vazduh iz Sredozemlja prodiraće duž Balkana, ali će hladniji vazduh sa severa Evrope dovesti do povremenog zahlađenja. Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju na moguću opasnost od velikih prolećnih poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snega u planinama. - Ova opasnost biće veća ako se otapanje snega počne događati istovremeno sa olujama praćenim obilnom kišom - zaključuje AccuWeather.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.