ČETNIK-ŠPIJUN PUTINOV GOVOR PRATIO IZ PRVIH REDOVA: Iz zatvora izašao pravo u RIJALITI, evo ko je zapravo ŽIVKOVIĆ
Bratislav Živković, Foto: Printscreen/Facebook/Komandant Bratislav Živković

DETALJI KOJE NISTE ZNALI

ČETNIK-ŠPIJUN PUTINOV GOVOR PRATIO IZ PRVIH REDOVA: Iz zatvora izašao pravo u RIJALITI, evo ko je zapravo ŽIVKOVIĆ

Živković je Putinov govor posmatrao iz prvih redova

Objavljeno: 12:50h

Bratislav Živković je došao u salu u Moskvi sa štakama i bio obučen u vojnu uniformu sa brojnim odlikovanjima i četničkim simbolom na rukavu.

Poznat je i po ogromnoj bradi, koju je za ovu priliku skratio.

On je odranije poznat kao kontroverzna ličnost koja krši srpske zakone boreći se u ratovima u inostranstvu.

Živković je 42-godišnji komandant Četničkog pokreta, srpskih paravojnih snaga, koji se u okviru ekstremno desničarske organizacije Unité Continentale 2014. i 2015. borio na strani proruskih separatista u pokrajinama Donjeck i Lugansk u Ukrajini.

Živković je Putinov govor posmatrao iz prvih redova, oduševljeno klimajući glavom i beležeći delove govora. Kako se čini, on je jedini od prisutnih snimao Putinov govor telefonom.

Živković je 2018. godine uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je organizovao učešće Srba u oružanim sukobima u Ukrajini i za to im nudio 200 evra mesečno, da bi tužilaštvo u aprilu 2019. obustavilo istragu koja se vodila protiv njega.

Živković, za koga se inače priča da ima i srpsko i rusko državljanstvo, negirao je svojevremeno da je ruska država umešana u aktivnosti kojima se on bavi. Međutim, govorio je o tome da su "srpski dobrovoljci" za učešće u sukobima dobijali mesečnu apanažu od 150 do 200 evra, ali ne od Moskve, već iz budžeta samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Kako je "Blic" pisao 2017. godine, Bratislavu Živkoviću je zbog špijunaže i zato što predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost zabranjen ulazak najpre u Rumuniju, a zatim i u druge članice NATO u narednih 15 godina. Nakon toga, on je otišao u Bugarsku, a potom i u Rusiju.

Živković je pod istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine zbog njegove uloge u napadima na ukrajinske snage u pomenutim ukrajinskim provincijama.

Bratislav Živković
foto: Printscreen/Facebook/Komandant Bratislav Živković

Poslednje informacije o Živkoviću pojavile su se u medijima prošle godine, kada je objavljeno da je teško povređen i da se leči u Moskvi. On je na današnji Putinov govor stigao na štakama. Pre nego što je govor počeo, on je na svom Fejsbuku postavio video u kojem se obraća svojim pratiocima.

Šta je zapravo Živković radio?

Prema raspoloživim podacima, pred Generalnim tužilaštvom ove zemlje vodi se istraga u vezi sa učešćem šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga.

Kako navodi RSE, u dokumentu iz ovog Tužilaštva navodi se da je "utvrđeno da je od jula 2014. godine u agresivna borbena dejstva protiv Ukrajine na području Donjecke i Luganske oblasti u sastavu nelegalnih oružanih formacija stvorenih od strane Ruske Federacije i njoj podređenih, uključeno 54 strana lica, članova organizacije "Unite Continentale".

Kada je reč o državljanima Srbije, ukupno ih je šestoro: Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Počuča Radomir i Živković Bratislav. Osim njih, u istoj "grupi" nalaze se i Šapanci (10 osoba), Italijani (21), Moldavci (1), Amerikanci (1), Finci (2), Francuzi (11), Česi (2), Belorusi (2) i Letonci (1).

Bratislav Živković
foto: Printscreen/Facebook/Komandant Bratislav Živković

U dokumentu Generalnog tužilaštva Ukrajine piše i da je grupa za koju su se svi oni borili geopolitički, ekstremno desničarski pokret, da je osnovan u leto 2014. u Beogradu, i da iznosi kritike na račun Evropske unije i NATO.

Osim ovih, koji su ukrajinskom tužilaštvu poznati, ne zna se tačan broj srpskih "dobrovoljaca" koji su se na Ukrajinskom ratištu borili na strani Rusije. Pretpostavka je da ih je u svakom trenutku bilo oko stotinak, a Živković je jedan od njih.

On svoje učešće u tim sukobima nikada nije krio, naprotiv, ali za sada nije poznata šema na koji način je ljude odvodio na ratište. Kako je svojevremeno govorio za RSE, on bio vođa jednog od odreda srpskih dobrovoljaca u Ukrajini koji se zvao "Sveti knez Lazar". Oni su do Luganska u Ukrajinu dolazili preko Rusije sa običnim turističkim vizama.

Navodno, u Ukrajini se borio i protiv ukrajinske garde fašista iz "Desnog centra" sa takođe grupom "dobrovoljaca" iz Srbije, koja je imala čak 35 članova, i koja se zvala Odred Jovan Šević.

Ko tačno stoji iza ovih, ne srpskih, već odreda, privatnih vojski, grupa i paravojski koje su proteklih godina učestvovale u sukobima u Ukrajini nije poznato, ali je simptomatično da su sve one, pa i "Unite Continentale", proruski orjentisane, i u te ratove su odlazile da brane "rusku braću" i rusku zemlju.

Rumuni ga nasamarili

Njegove aktivnosti bile su sumnjive i Rumunima, zbog čega ga je ova država 2017. godine proterala i to na 15 godina, a zabranjen mu je ulazak i u 15 zemalja članica NATO.

Izvori iz rumunske obaveštajne službe (SRI) potvrdili su da se Živković u najmanju ruku spremao za špijunažu, a napustio je Rumuniju nedugo nakon što je probao da fotografiše „tajnu“ dokumentaciju o radarskom sistemu u mestu Satu Mare.

Međutim, prema pisanju rumunskih medija, u dokumentima za koje je Živković verovao da su poverljivi nije bilo ničeg tajnog i njemu ih „namestila“ rumunska služba kako bi potvrdila Živkovićevo interesovanje za vojnu infrastrukturu.

Živković je samo 2017. godine u Rumuniji boravio pet puta. Svaki put je dolazio iz različitih pravaca, vozom i avionom. Prema navodima medija i ljudi iz bezbednosnih struktura interesovao se za radarske sisteme vojne i civilne, kao i za vojne baze u jugoistočnom delu Rumunije.

Neki od njegovih ciljeva, prema nalazima rumunskih obaveštajaca bili su fotografisanje rada i vojnih baza, između ostalih i rumunsko-američke baze „Mihail Kogalniceanu“ koja se nalazi nedaleko od Konstance. On je takođe probao da markira GPS lokalcije radara, da stvori mrežu informatora, kao i da osmotri i vrbuje ljude koje imaju pristup američko-rumunskoj vojnoj bazi. Rumunski obaveštajci pratili su Živkovića u julu i oktobru, kada je navodno posmatrao i pokušao da fotografiše i markira nekoliko radarskih sistema na obali Crnog mora.

Vojni kompleks u mestu Deveselu

Nakon vesti o Živkoviću i njegovom pokušaju spijunaže, kao i konferencije za novinare rumunske službe na kojoj je otkriven slučaj, u Rumuniji se digla velika prašina.

Međutim, jedan od eksperata za nacionalnu bezbednost Hari Bucur Marcu podsmevao se Živkovićevom pokušaju špijunaže.

- Rumunske vojne tajne su doboro čuvane i ne može proći „špijuniranje preko ograde“. Tajni elementi vojne infrastrukture su dobro čuvani. Objekti koji se nalaze iznad zemlje u Kogalniceanu i Deveselu (oba vojne baze) vidljivi su pomoću satelita. Ne mora niko da dođe i fotografiše preko ograde - rekao je Bucur Marcu.

Iz zatvora u rijaliti

Živković je inače 2018. godine bio u rijalitiju "Parovi", gde je ušao pravo iz zatvora u kojem je bio zbog ratovanja u istočnoj Ukrajini.

Neposredno pred ulazak hvalio se svojim nelegalnim aktivnostima i podvizima, a sebe je predstavio kao četnika i novinara.

- Ja sam četnički komandant, pomagao sam ruskom narodu na Krimu u Ukrajini. Eto, bavim se i žurnalistikom, akreditovani sam novinar u Rusiji. Napisao sam i knjigu - rekao je Bratislav tada i dodao da je veliki ljubitelj suprotnog pola.

Od početka ruske invazije prošle godine, Živković je gostovao na televiziji "Happy" gde je pričao o ratu.

Predstavljen kao "jedini živi četnički komandant u 21. veku" on je tvrdio da Rusija pomaže narodu u Donbasu a da je jedini interes Amerikanaca da se tamo zarati.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.