EVO ZBOG ČEGA JE SEVALO NEBO U SRBIJI: Grmljavina se pojavila kada joj NIJE VREME, obratite pažnju
Grmljavina, Foto: Dragana Udovičić

grmljavina usred februara

EVO ZBOG ČEGA JE SEVALO NEBO U SRBIJI: Grmljavina se pojavila kada joj NIJE VREME, obratite pažnju

Grmljavinski procesi u Srbiji su karakteristični za letnji i topliji deo godine, ali se sve češće dešavaju i tokom zime

Objavljeno:

Grmljavina je u nedelju uveče iznenadila stanovnike Vojvodine, Beograda, Pomoravlja, Podunavlja i istočne Srbije. I ne bi bilo ništa čudno da je leto ili bar topliji deo godine. Ipak, zagrmelo je usred zime, a grmljavinska oluja nalik letnjoj obrušila se svom snagom na delove severa i istoka Srbije i na Beograd.

Grmljavinski procesi u Srbiji su karakteristični za letnji i topliji deo godine i njihova pojava najčešča je od aprila do oktobra, naročito krajem proleća i početkom leta, odnosno tokom maja, juna i jula. Pljuskovi sa grnljavinom u Srbiji se javljaju u vreme nastavka oblaka vertikalnih razvoja, a jedan od njih je kumulonimbus, ujedno i najomoćniji oblak.

Ovi procesi u Srbiji mogu nastati u vreme prodora hladnog fronta, odnosno kada hladna vazdušna masa nailazi na vrlo toplu (sudar hladne i tople vazdzušne mase). Tada se topao vazduh kao ređi i lakši uzdiže, hladi i dolazi do kondenzacije, pri čemu nastaju oblaci vertikalnog razvoja i dolazi do jakih grmljavinskih procesa. Grmljavine mogu nastati i unutar vazdušne mase.

Grmljavinsi procesi u Srbiji, osim što se najčešće vezuju za topliji deo godine, najizraženiji su posle pode i pred kraj dana, odnosno u vreme najvećeg zagrevanja. Za razliku od Srbije i kontinetalnih predela, grmljavina se u oblasti Jadranskog mora može javiti bilo kada i najčešća je zimi ili tokom jeseni. U tropskim predelima grmljavina je uobičajena tokom cele godine, a na istočnoj obali Japana tokom zimskih meseci obilni sneg i više nego retko je praćen grmljavinom (vrlo hladna vazdušna masa iz Sibira prelazi preko toplije površine Japanskog mora, dolazi do kondenzacije i do vrlo obilnog snega sa grmljavinom duž istočne obale Japana.

Grmljavina
Grmljavinafoto: Kurir

Otkud grmljavina u zimskom delu godine u Srbiji?

Ovogodišnja zima biće jedna od najtoplijih ikada. U nekoliko navrata maksimalna temperatura dostizala je 20 stepeni, što je bio slučaj i tokom prethodnog vikenda. Istovremeno, u nedelju veče do severa Srbije usledio je prodor hladnog fronta. Kako je usledio nagli dotok hladnije vazdušne mase iznad tople, atmosfera je i više nego burna odreagovala i došlo je do formiranja grmljavinskih oluja.

Na njihovom udaru prvo se našla Bačka i šire područje Sombora. U nastavku večeri grmljavinski oblaci premeštali su se preko Srema, a oko 22 časova pravi letnji pljusak sa jakom grmljavinom i olujnim vetrom pogodio je i šire područje Beograda. U nastavku noći ovaj sistem nastavio je put preko Podunavlja i Pomoravlja i na svom putu ka istoku je gubio na snazi i potom potpuno iščezao.

Dakle, grmljavina u nedelju uveče direktna je posledica vrlo toplog vremena prethodnih dana. Sličan slučaj dešava se tokom toplijih zima. Kako su poslednjih decenija zime sve toplije, sve češće se i grmljavina javlja tokom zimskih meseci, a ovogodišnja zima u Srbiji imala je nalik veoma blagim zimama koje preovladavaju na Jadranu i na Mediteranu. Što topliji vazduh, više je i vlage u vazduhu, veće je i isparavanje i još ako atmosfera bude nestabilna, stvaraju se i više nego idealni uslovi za grmljavinu i druge grmljavinske procese.

Grmljavina ne mora biti direktna posledica toplog vazduha ili viših temperatura. U pojedinim predelima sveta može nastati i pri vrlo niskim temperturama vazduha, ali da su neki drugi procesti veoma burni. To je bio slučaj sredinom i krajem januara, kada je sneg u planinama Crne Gore i Bosne i Hercegovine bio praćen veoma jakom grmljavinom, a grmljavina sa snegom tada nije zaobišla ni Žabljak, Nikšić, Cetinje, Kolašin...

Narednih dana u Srbiji vreme će i dalje biti veoma toplo, a temperaturne vrednosti odgovaraće prosečnim vrednostima za april. U utorak i u sredu biće sunčano, ali već od četvrtka očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u pogoršanje vremena, a ponegde se ponovo očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Oni će znatno češća pojava biti u petak i tokom vikenda. Srbija će tada biti pod uticajem ciklona sa centrom iznad centralnog dela Mediterana. Nad našim područjem preovladavaće veoma izraženo južno strujanje, a sa njim će pristizati i vrlo topla, ali i veoma vlažna vazdušna masa, pa će biti idealnih uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, a njihova pojava se ponegde očekuje i u nedelju, uz prodor hladog fronta.

Početkom sledeće sedmice očekuje se dalje zahlađenje i povratak temperatura na prosečne za ovo doba godine, pa više neće biti uslova za grmljavine, ali ne i zadugo, jer smo na korak do proleća i godišnjeg doba sa vrlo čestim grmljavinskim aktivnostima.

(Espreso / Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.