METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO KADA BI MOGLO DA DOĐE DO PROMENE VREMENA: Ovo je najnovija vremenska prognoza
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, facebook/markocubrilo

vreme u srbiji

METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO KADA BI MOGLO DA DOĐE DO PROMENE VREMENA: Ovo je najnovija vremenska prognoza

Od utorka do narednog vikenda pod dominacijom anticiklona pretežno suvo i relativno toplo uz prave prolećne maksimume

Objavljeno:

Posle malo svežijeg ponedeljka, veći deo sledeće nedelje donosi prave prolećne temperature, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Danas posle podne i rano uveče preko nas će se premestiti sasvim slab, hadan front koji će uz prolazno naoblačenje ponegde usloviti pojavu slabe kiše i to pre svega na severu i severoistoku regiona. Vetar tokom dana umeren do pojačan, a na severu regiona i jak, zapadni i jugozapadni, dok će sutra nad severom i istokom regiona biti pojačanog zapadnog i severozapadnog vetra koji će uveče oslabiti. Današnji maksimum lokalno i oko +18 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak od +5 do +13 stepeni Celzijusa.

Od utorka do narednog vikenda pod dominacijom anticiklona pretežno suvo i relativno toplo uz prave prolećne maksimume koji ć se uglavnom kretati od +7 do +15, a lokalno oko srede i do blizu +20 stepeni Celzijusa.

Vetar će biti slab do umeren, jugozapadni, dok će se jutarnji minimumi uglanvom kretati od -2 do +4 stepena Celzijusa.

Oko 25.02. sledi promena sinoptike ali modeli još uvek nemaju jasnu predstavu kako će se ta promena odvijati.

UKMO I GFS trenutno imaju vrlo hladnu opciju, gde podizanjem anticiklona ka Velikoj Britaniji sledi spuštanje jakog hladnog fronta koji bi oko 26.02. nad Jadranom mogao susloviti ciklogenezu. Takav razvoj sinoptike bi nam doneo bklzo i jače zahlađenje uz padavine.

Sa druge strane ECMWF taj ciklon postavlja zapdnije, negde prema središnjem Mediteranu i time hladan prodor odlazi zapadnije od nas, dok mi ostajemo u toplom sektoru tog ciklona barem do oko 27.02. kada njegovi ansamble članovi simulirau zahlađenje. Po pitanju zahlađenja su u odnosu na operativni GFS i njegovi ansamble članovi malo sporiji, dok JMA ima neku srednju verziju između ova dva ekstremna rešenja.

Vedećemo narednih dana u kom će se pravcu sinoptika razvijati jer je ova promena još jako udaljena i za očekivati je značajne oscilacije u proračunima.

Bitno je primetiti da oko 27.02. ECMWF daje okretanje vetrova na istočne i na oko 30Hpa, što je znatno bliže troposferi i samim tim sinoptički značajnije. Neki od dugoročnih proračuna daju mogućnost razvijanja snažnog, blokirajuećeg, anticiklona u širem prostoru Grenlanda, Islanda i Severog pola, što b gotovo sigutno bilo posledica dešanja u stratosferi. To bi nam moglo doneti relativno hladan, barem prvi deo marta, dok bi ceo emsec u totalu mogao doneti padavine iznad proseka. U koliko se tako nešto zaista i desi to će biti prekid trenda relativno suvih martova i signal da bi proleće i leto koje je pred nama mogla biti zantno bogatije padavinama u nekoliko proteklih.

U tome više u sezonskoj prognozi za proleće 2022/23 koja će biti dostupna za oko desetak dana.

Naredni dani donse rano proleće i temperature znatno izadn proseka, dok bi posle 26.02. moglo doći do značajne izmene sinoptike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.