OSIGURANJE OD ZEMLJOTRESA I MANJE OD 500 DINARA MESEČNO: Evo koja su mesta u Srbiji KRITIČNE TAČKE i ŠTA RADITI
Ruševine, Foto: EPA YAHYA NEMAH, AP Photo Ghaith Alsayed

OSIGURANJE

OSIGURANJE OD ZEMLJOTRESA I MANJE OD 500 DINARA MESEČNO: Evo koja su mesta u Srbiji KRITIČNE TAČKE i ŠTA RADITI

Nekretninu od zemljotresa moguće je praktično osigurati sa 50 evra godišnje, što prilikom štete pokriva građevinsku vrednost od oko 40.000 evra.

Objavljeno:

Posle niza snažnih zemljotresa u Turskoj, potreslo se tlo i u našem regionu, a odmah zatim i u Srbiji. Iako struka tvrdi da zemljotresi veće jačine kod nas nisu zabeleženi vekovima unazad, garancije da toga neće doći nema. Lоša iskustva naterali su i naše građane da ovih dana sve više razmišljaju o osiguranju imovine od zemljotresa i zaključak je u najkraćem sledeći - opcija postoji mnogo, a cena nije visoka.

Nekretninu od zemljotresa moguće je praktično osigurati sa 50 evra godišnje, što prilikom štete pokriva građevinsku vrednost od oko 40.000 evra.

Gledajući prizore iz Turske, vrlo je jasno kakve posledice zemljotres veće jačine može da izazove, naročito u trusnim područjima. Podsetnik je takođe i Kraljevo, pre nekoliko godina, kada su mnogi ostali potpuno bez krova nad glavom.

Zemljotres, Turska
foto: MUP Srbije

A, osiguranje od prirodnih nepogoda ne košta mnogo.

"Za stan od 60m2 čija je građevinska vrednost od oko 40.000 evra u Kraljevu, u najvišoj trusnoj zoni u Srbiji, godišnja premija osiguranja od osnovnih rizika požara i izliva vode i dopunskog rizika zemljotresa iznosi ukupno 85 evra na godišnjem nivou. Od te sume 50 evra se odnosi na osiguranje rizika od zemljotresa. To praktično znači da je osiguranje od zemljotresa na mesečnom nivou manje od 500 dinara, a u slučaju maksimalne štete naplata bi bila u punom iznosu procenjenog objekta, dakle na ovom primeru 40.000 evra" - kažu nam iz jedne osiguravajuće kuće.

Takođe, što je rizik veći, veća je i suma. Konkretno kod zemlljotresa, rizik je najveći na trusnim područjima. S tim u vezi, u Srbiji postoji nekoliko crvenih tačaka koje označavaju područja u većem riziku od zemljotresa. To su centralna Srbija i Šumadija, okolina Kraljeva i okolina Kopaonika, Kolubarski okrug, Kosjerić i Valjevo, Svilajnac.

Vatrogasci u Turskoj, Zemljotres, Turska, Vatrogasci
foto: MUP

Kako se osigurati od zemljotresa

Osiguranje od zemljotresa kao zasebno u osiguravajućim kućama ne postoji, već se ono bira kao dodatak na osnovno osiguranje, a iznos premije se računa na osnovu više parametara.

"Ono što je važno znati, ne može se kupiti samo osiguranje od zemljotresa, nego se to uzima naknadno kao dopunski rizik. Za osiguranje od zemljotresa potrebno je da imate osnovno osiguranje, a koliko će to da košta zavisi od mnogo parametara. Zavisi u kojoj zoni se nalazi objekat, dakle trusnoj ili manje rizičnoj, kao i koje je veličine. Da li je stara ili nova gradnja, kao i da li je u pitanju pravno ili fizičko lice" - objašnjava naš sagovornik iz osiguravajuće kuće.

Pod osnovnim rizicima koji su deo nekretnine podrazumevaju se uglavnom požari, izliv vode iz instalacija, provala i krađa a zatim is sve dodatno kao što je zemljotres. Dakle, ukoliko u ovom trenutku želite da osigurate stan od zemljotresa, kako bi se zaštitili od potencijalne materijalne štete, morate izabrati osnovno osiguranje koje pokriva bar požar i pucanje instalacija, objašnjavaju iz osiguranja.

Manja cena za nerizična područja

Činjenica je da visinu premije osiguranja određuje više parametara nakon procene objekta. Iz osiguravajuće kuće kažu da je premija, odnosno iznos koji se izdvaja za osiguranje svakako veći u onim područjima gde je rizik veći.

"Što je veća disperzija rizika i što je više učesnika u tome cena je manja. Što je područje više izloženo riziku, premija je svako veća jer tu šteta može da bude velika" - kaže naš sagovornik.

Ukoliko pogledamo istorijat na sajtu Seizmološkog zavoda, zemljotresi kod nas su vrlo učestali, ali manje jačine, tako da vrlo često ih stanovnci i ne osete.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Šta pokriva osiguranje

Ono što iz osiguravajuće kuće savetuju svima koji žele da se osiguraju od ove prirodne nepogode, jeste da moraju da vode računa prilikom izbora osiguranja, da to ne bude pod osiguranje, jer kako kažu, ako u tom slučaju do zemljotresa dođe oni mogu da dobiju samo sumu koju su ugovorili a ne potpunu odštetu, odnosno ponovnu gradnju ukoliko je šteta totalna.

Kod pravnih lica postoji mogućnost osiguranja od prekida poslovanja odnosno "Business interruption". Ako dođe do urušavanja u pogonu prilikom zemljotresa i tu se odštete mašine, biće potrebno obnoviti fabriku, i možda izmestititi proizvodnju, za šta postoji mogućnost osiguranja.

Kritične tačke u Srbiji

U Srbiji postoji nekoliko crvenih tačaka koje označavaju područja u većem riziku od zemljotresa. To su centralna Srbija i Šumadija, okolina Kraljeva i okolina Kopaonika, Kolubarski okrug, Kosjerić i Valjevo, Svilajnac.

Najjači zemljotresi koji su kod nas zabeleženi, su na Kopaoniku, Rudniku, u Lazarevcu i Kraljevu. Mišljenjestruke je da kod nas zemljotres najviše može da dostigne jačinu do 6 rihtera, a podaci pokazuju da u predhodnih 900 godina njije bilo većeg zemljotresa.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.