OVO SU OBIČAJI ZA ZADUŠNICE U 1 SRPSKOM GRADU: Evo šta kaže SVEŠTENIK o iznošenju HRANE na GROBLJA
Zadušnice, Foto: Printscreen/RTS

OBIČAJI

OVO SU OBIČAJI ZA ZADUŠNICE U 1 SRPSKOM GRADU: Evo šta kaže SVEŠTENIK o iznošenju HRANE na GROBLJA

Petkom se na groblje iznosi isključivo posna hrana, dok je subotom mrsna

Objavljeno: 19:22h

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, Zadušnice se obeležavaju četiri puta tokom godine, a taj dan sećanja na umrle srodnike i prijatelje uvek je subotom. Zimske ili velike zadušnice, kada - po narodnom običaju - mnogi na groblja iznose hranu. Sveštenici pozivaju na umerenost, i podsećaju da višak treba - u duhu hrišćanstva - podeliti siromašnima i ubogima.

Mnogi žitelji Požege na groblja izlaze i u petak. Ta tradicija traje već decenijama.

"Sveštenici nisu mogli da idu subotom u selo", objašnjava Maruška Petrović, "odredili su petak za dan izlaženja, jer to je ipak zadušna nedelja, pa nema veze koji je dan."

Ono što je zajedničko za selo i grad jeste iznošenje hrane na groblja. Iako je to narodni običaj, ipak ima istorijske korene u crkvi, kada se hrana iznosila da bi se nahranili siromašni. "Opravdano je iznositi hranu samo ukoliko se ona racionalno iznosi, znači samo u nekim malim količinama, koliko je dovoljno da se posluže oni koji dolaze", kaže Krsta Lazić, starešina požeške crkve.

Krsta Lazić, starešina požeške crkve
Krsta Lazić, starešina požeške crkvefoto: Printscreen/RTS

Petkom se na groblje iznosi isključivo posna hrana, dok je subotom mrsna. U pojedinim pečenjarama, vlada gužva. Mnogi su odlučili da se osiguraju rezervacijom mesa, zbog čega postoje i spiskovi, a porudžbine su zaključene.

"Na prvi pogled izgleda da je manje nego prethodnih godina", ističe Dragan Čumić. "Kriza je učinila svoje, ima dosta porudžbina, ali nije kao prethodnih godina."

Zadušnice
Zadušnicefoto: Printscreen/RTS

A baš kao i pečenje, mnogi na kilo pazare i sveće u trgovinama. Takva praksa ne postoji samo u poslednjoj voskarskoj radnji u zlatiborskom okrugu.

"Od starina i starih ljudi je ostalo kaže da se za dušu ne meri", kaže požeški voskar Jovan Nešković. "I ne bi to niko ni slučajno uradio. Mi smo to usvojili. Ima neke logike. Prodaje se krompir, šećer, šta ja znam na kilo, ali sveće na broj. Jer se to zna koliko sveća treba za taj dan."

Sveće
Svećefoto: Printscreen/RTS

Prema narodnom verovanju, plamen sveće upaljene na zadušnice vredi više od svih sveća upaljenih za pokojnike tokom godine.

(Espreso / RTS, Predrag Stojković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.