NEMA DOBRIH VESTI ZA SKIJAŠE: Detaljna prognoza RHMZ, ovakvo vreme zatiče izletnike za praznike!
Planina, Foto: FOTO RINA

vreme u srbiji

NEMA DOBRIH VESTI ZA SKIJAŠE: Detaljna prognoza RHMZ, ovakvo vreme zatiče izletnike za praznike!

Početkom naredne sedmice očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom i manjim padom temperature

Objavljeno:

- Do kraja ove sedmice očekuje se stabilno i suvo vreme u Srbiji, pri čemu u nizijama treba računati na česte magle, a u planinskim predleima na topljenje snega - kaže za “Blic“ meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja.

Sovilj kaže da će u sredu 15. februara magla biti češća u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, ali i na području Beograda, dok će u ostalim krajevima da se zadrži oblačnost, ali ne bi trebalo da bude magle.

Ivanjica, Sneg
foto: RINA

- Ipak, u toku dana, biće u sredu više sunčanih intervala i maksimalna temperatura biće od +7 do +13 stepeni. To znači da će u proseku biti za oko dva do pet stepeni toplije u odnosu na utorak. U četvrtak, drugog dana praznika očekujemo u jutarnjim satima maglu skoro u celoj Srbiji. Magla će se po kotlinama, dolinama i u u nizijama zadržavati pre podne, dok će posle podne biti sunčanih intervala. U planinskim predelima će tokom celog dana biti pretežno sunčano – kaže Slobodan Sovilj.

Dodaje da će najtopliji period ove sedmice biti u petak i za vikend, a pri tome će doći do pojačanja zapadnog i jugozapadnog vetra pa će jutarnje magle izostati, ali će dnevne temperature biti od +13 do +19 stepeni u nižim predelima.

- Toplo će biti čak i na planinama. Na Zlatiboru u tim danima maksimalne vrednosti biće i do +10 stepeni, a na Kopaoniku, koji je na još višim nadmorskim visinama maksimalne temperature biće od +4 do +8 stepeni. To znači da će doći do topljenja snežnog pokrivača i da verovatno na nadmorskim visinama do 1.000 metara će snežnipokrivač biti potpuno istopljen, a na višim planinama će ostati sneg, ali će njegova visina da se smanji – kaže Sovilj.

Početkom naredne sedmice očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom i manjim padom temperature. Naoblačenje neće usloviti veliku količinu padavina, ali se očekuje da kiša pada u nižim predelima i na planinama.

Nakon prolaznog oblačenja u ponedeljak naredne sedmice, od utorka, kaže Sovilj, ponovo se očekuje suv i stabilan period.

Oblačno, Vreme
foto: Beta / Miloš Miškov

- Utorak će biti još relativno hladan, a onda od srede sledi ponovo porast temperature. Pred nama je u relativno topao i suv period, u nižim predelima biće povremeno magle u jutarnjim satima, a dnevne temperature, u petak i narednog vikenda i do +19 stepeni – kaže meterolog.

Što se tiče februara ove godine, on će definitivno biti u znaku male količine padavine na našim prostorima. Padavina će biti znatno manje u odnosu na decembar 2022. i januar 2023. godine, kada je bilo povremeno epizoda sa obilnijim padavinama, pogotovo u zapadnoj, jugozapadnoj i centralnoj Srbiji.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

- Količina padavina, naprimer, u prvoj polovini februara u Beogradu je bila samo 10 litara kiše po kvadratnom metru. Očekujemo da relativno bude sušna i druga polovina meseca, međutim, uz neku prosečnu temperaturu vazduha. Prva polovina vazduha je imala srednju temperaturu vazduha od +2,2 stepena, pri čemu je srednja minimalna temperatura bila -1,2 stepena. Imali smo period koji je bio najhladniji deo ove zime sa umerim do jakim mrazom.

- Specifičnost je bila što je u januaru, naprimer, na meteorološkoj stanici Vračar, tokom celog meseca mraz nije bio osmotren. Prvi mrazni dan je bio osmotren tek 30. Januara kada je bilo svega -0,1 stepen – kaže Slobodan Sovilj i rezimira da će ceo februar imati temperaturu oko ili malo iznad proseka, ali da će mesec biti sušan uz deficit padavina u celoj zemlji.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.