JAKI ZEMLJOTRESI NAM DOLAZE SA KARPATA: Seizmološki zavod Srbije o udaru iz Rumunije, serija traje!
Zemljotres, Foto: ap kamran jebreili, printscreen/twitter

izveštaj

JAKI ZEMLJOTRESI NAM DOLAZE SA KARPATA: Seizmološki zavod Srbije o udaru iz Rumunije, serija traje!

Navode da se ovaj zemljotres osetio na celoj teritoriji Srbije, a posebno u njenom istočnom delu

Objavljeno:

Seizmološki zavod Srbije objavio je izveštaj o seriji zemljotresa u Rumuniji u kojem je objasnio i kako su se oni odrazili na područje Srbije. Kako navode, jučerašnji zemljotres od 5, 7 stepeni po Rihteru osetio se u celoj Srbiji.

- Tokom prethodna dva dana, Republički seizmološki zavod Srbije registrovao je Nacionalnom mrežom seizmoloških stanica oko 90 zemljotresa na području zapadne Rumunije, na oko 200 kilometara istočno od Beograda. Najsnažniji zemljotres u ovoj seriji, koja još uvek traje dogodio se juče u 15 časova i 13 minuta, sa Rihterovom magnitudom od 5.6 jedinica - navodi Seizmološki zavod u izveštaju.

Navode da se ovaj zemljotres osetio na celoj teritoriji Srbije, a posebno u njenom istočnom delu.

Vatrogasci u Turskoj, Zemljotres, Turska, Vatrogasci
foto: MUP

- Na području Kladova i Đerdapa, zemljotres je imao intenzitet od V jedinica Merkalijeve (MCS) skale, dok je na području Bora i Majdanpeka generisao oscilacije od IV jedinice MCS skale. U Beogradu, Požarevcu, Lazarevcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Svetozarevu, Kruševcu, Nišu, Pirotu ovaj zemljotres se manifestovao sa intenzitetom od III jedinice Merkalijeve skale - navodi se u izveštaju.

U epicentralnom području, koje se nalazi u blizini naselja Targu Žiu u zapadnoj Rumuniji, odnosno na krajnjim zapadnim obroncima Karpata na osnovu veličine magnitude ovog zemljotresa i dubine njegovog žarišta - oko 28 kilometara, njegov maksimalni intenzitet je iznosio VII jedinica Merkalijeve skale.

- U naseljima u epicentralnom području, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete, posebno na starijim objektima, kao što se to vidi i na prvim snimcima iz tog područja. Registrovani zemljotres je nastao u procesu tzv. normalnog rasedanja stenskih masa u žarištu, ukazujući da je najverovatnije južno krilo rasednog sistema tog dela Karpata, tektonski alocirano relativno naniže (spušteno) -piše u ovom izveštaju

Zemljotres, Rumunija
foto: Google maps / printscreen

Dodaje se da je područje celih Karpata seizmički vrlo aktivno kroz duži geološki period, uključujući i zonu poslednjih seizmičkih događaja na krajnjem zapadnom delu tog planinskog masiva.

- U reonu Vrančea, u centralnom delu Karpata, aktivan je tzv. subdukcioni proces, u kojem se južni deo zemljine kore u tom delu Kaprata podvlači ispod severnog segmenta, izazivajući vrlo snažne zemljotrese, pretežno na dubini od nekoliko desetina kilometara, pa čak i preko 100 kilometara.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.