PREMINULA VERICA BEBA MARKOVIĆ!
Sveće, Foto: Profimedia

saopštene tužne vesti

PREMINULA VERICA BEBA MARKOVIĆ!

Za sobom je ostavila niz izuzetnih radova, posebno vrhunskih kopija fresaka koje se danas nalaze u Galeriji fresaka u Beogradu

Objavljeno:

Poznati srpski živopisac, restaurator-konzervator dela starih majstora, a posebno fresaka i ikona, stručnjak za srednjovekovni živopis i jedna od najboljih kopista fresaka u bivšoj Jugoslaviji, Verica Beba Marković preminula je prekjuče, u 90-oj godini.

Završila je Likovnu Akademiju u Beogradu, ali se, i pored vrhunskog crtačkog i likovnog dara, kao sasvim mlad slikar od 1951. opredelila za konzervaciju i restauraciju.

Otkrivajući lepotu srpskih manastira Beba Marković je od tada pa sve do poznih godina, radila na terenu na svim relevantnim restauratorsko-konzervatorskim projektima pod rukovodstvom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Bila je deo konzervatorskih ekipa koje su radile na obnovi i zaštiti bisera srpske i evropske kulturne baštine – u manastirima Dečani, Mileševa, Sopoćani, Savina, Staro Nagoričane, Kurbinovo, Lesnovo, Ovče Polje, u Pivskom manastiru, u Pećkoj Patrijaršiji... Istovremeno, Beba Marković je radila konzervaciju i restauraciju i niza rimokatoličkih samostana i renesansnih i baroknih crkava između ostalog i pavlinskog samostana i crkve Blažene Djeve Marije u Lepoglavi, u Hrvatskoj, zatim u Dalmaciji i Boki Kotorskoj, u crkvi Sv.Nikole i Sv.Bazilea u Stolivu.

Živopisala je i nove crkve, među drugima i hram u Izbenici kod Varvarina, posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Restaurisala je i stare holandske majstore, remek dela romantizma i realizma, ali se pored restauracije najviše bavila kopiranjem fresaka i izradom ikona, a njena laka, suptilna al fresco crtačka linija bila je nadaleko poznata i cenjena.

Za sobom je ostavila niz izuzetnih radova, posebno vrhunskih kopija fresaka koje se danas nalaze u Galeriji fresaka u Beogradu, u privatnim kolekcijama širom sveta i u Srbiji, kao i u ličnoj kolekciji koju baštine njene kćeri Simonida i Teodora.

Stanković, iz njenog braka sa velikim likovnim umetnikom Milićem od Mačve. Opelo uz pojanje hora Voždovačke crkve i ansambl „Vidovdan“ pod rukovodstvom Branka Tadića i sahrana Verice Bebe Marković održaće se u petak u 14 časova na Novom groblju u Beogradu.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.